Týden očima Petra Schwarze: Ovoce a šoky začátku léta

25. červen 2022

Oficiálně začalo léto, teploty v Česku překonávaly rekordy a na pražském Karlově mostě přivítaly čtyři stovky lidí úsvit prvního dne astronomického léta cvičením jógy za živého klavírního doprovodu. Premiér Fiala varoval, že kvůli nárůstům cen energií nás v příštích měsících čeká šok. Vláda chce na pomoc občanům a firmám s účty za energie vyhradit na nadcházející topnou sezónu 66 miliard.

I v Česku opět přibývá nakažených covidem. Alespoň nějaká dobrá zpráva – ovocnáři čekají nejlepší sklizeň za poslední roky, měla by být téměř o pětinu vyšší než vloni – švestek by mělo být více dokonce o čtyřicet procent a třešní o osmdesát.

Čtěte také

Ministr školství a místopředseda hnutí STAN Gazdík rezignoval na své politické funkce kvůli stykům s kontroverzním podnikatelem Redlem, obviněným v kauze korupčních zakázek pražského dopravního podniku, ze stejného důvodu pozastavil členství ve STANu europoslanec Polčák.

Česká národní banka opět výrazně zvedla základní úrokovou sazbu, už na sedm procent. Česká republika se obrátila na vrchní soud v Londýně ve snaze zvrátit rozhodnutí, podle kterého má stát ve známé a letité kauze zaplatit firmě Diag Human patnáct a půl miliardy korun. Agrofert by kvůli střetu zájmů expremiéra Babiše mohl vracet státu a Evropské unii až čtyři a půl miliardy korun dotací, tvrdí ministr zemědělství Nekula.

Ať nepodléháme iluzím, ale v nelehké době ani depresím

Čtěte také

Podle průzkumu agentury STEM je Babiš v prezidentských volbách pro většinu voličů nyní nepřijatelný, a pokud by postoupil do druhého kola, výrazně by ho prohrál. Americký nejvyšší soud zrušil federálně zakotvené právo na potrat z roku 1973, jednotlivé státy nyní mohou interrupce zakázat a dost se jich k tomu chystá.

V Izraeli a v Bulharsku padla vláda, po francouzských volbách se už prezident Macron nemůže opírat o parlamentní většinu své strany a v anglickém hrabství Somerset začal slavný festival Glastonbury.

Ukrajina a Moldavsko dostaly statut kandidátské země Evropské unie. Ruská armáda postoupila na východě Ukrajiny, Ukrajinci vyklízejí zcela rozstřílený Severodoněck. Přes ruskou agresi na Ukrajině má ruský vůdce Putin stále důvěru desetiny Čechů, což je více, než má třeba generální tajemník OSN Guterres. Litva omezila tranzit zboží přes své území do ruské enklávy kolem Kaliningradu, historického Královce, Kreml pochopitelně zuří.

Čtěte také

Ruský novinář Muratov vydražil svou Nobelovu cenu – za medaili získal v New Yorku téměř dvě a půl miliardy korun, které půjdou ukrajinským dětem postiženým válkou. Přes čtyři tisíce kilometrů ujel z Ukrajiny válečný uprchlík s rodinou v prostříleném autě až do Chýně u Prahy, kde na něj čekalo u soukromníka zajištěné zaopatření a bdělí občané, kteří na stav jeho vozidla upozornili strážníky.

V Silůvkách u Brna se na vzpomínkové akci sešli tamní skauti několika generací a účastníci jejich letních táborů hlavně z období normalizace, na kterých skauti zaštítění hlavičkou místního Sokola poskytli azyl mnoha dětem z celé republiky z rodin pronásledovaných komunistickým režimem.

Současný faktický vládce na polské politické scéně Jaroslaw Kaczyński oznámil premiérovi a prezidentovi, že odchází z funkce vicepremiéra, aby měl čas se připravit na volby. Pákistánská vláda vyzvala občany, aby pili méně čaje, jehož je Pákistán největším světovým dovozcem, protože zemi chybí devizy a nutně jimi potřebuje šetřit.

Čtěte také

Premiér Srí Lanky oznámil, že tamní ekonomika se zcela zhroutila, země má nedostatek všeho od potravin po energie, a pohonné hmoty jí už nikdo nechce prodat ani za hotovost. Americký prezident Joe Biden spadl z kola.

Agresivní muž v centru Prahy skočil před policejní hlídkou do Vltavy a snažil se jí uplavat – strážci zákona ho marně pronásledovali na šlapadle, než jim pomohl muž s motorovým člunem.

Petr Schwarz, moderátor a komentátor Českého rozhlasu Plus

Opravdu přehnaně důvěřivá byla Indonésanka, která až po deseti měsících manželství zjistila, že její manžel, kterého poznala přes internetovou seznamku, není ani chirurg vystudovaný ve Spojených státech, jak jí tvrdil, ani úspěšný byznysmen obchodující s uhlím, jak jí rovněž tvrdil, ale dokonce není ani muž, nýbrž žena. Ať nepodléháme iluzím, ale v nelehké době ani depresím, přeje posluchačům Českého rozhlasu Plus, sobě i celému světu Petr Schwarz.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Petr Schwarz
Spustit audio