Týden očima Petra Schwarze: Otázky, odpovědi, terapie

9. říjen 2021

Jak dopadnou volby do Poslanecké sněmovny – to je nyní pro Česko klíčová a pochopitelně do uzavření volebních místností a sečtení voličských hlasů nezodpověditelná otázka. A k ní se druží důležitá otázka další – jaký je ve skutečnosti zdravotní stav prezidenta Miloše Zemana, jehož role při povolebním vyjednávání je zásadní.

Hradní úředníci do tohoto týdne tvrdili, že hlavě státu nic není a v nemocnici Zeman byl na rekondičním pobytu kvůli mírnému vyčerpání a dehydrataci. Po čtvrteční návštěvě osobního lékaře hlavy státu v Lánech ale Hrad oznámil, že je prezident už 14 dní ve stavu nemocných, na lékařské doporučení nepůjde ani volit do volební místnosti, ale bude hlasovat doma a ani se oproti původnímu oznámení nezúčastní nedělní povolební televizní debaty.

Čtěte také

Rádiu Z pak hradní mluvčí Ovčáček sdělil, že pana prezidenta nebudou nikde ukazovat. Kdo hlavu státu nehodlá „ukazovat“, neupřesnil, prostě nějací ONI, mezi které Ovčáček patří.    

Sociální síť Facebook i její další služby, Instagram, Messenger nebo WhatsApp, postihly tento týden masivní celosvětové výpadky, největší od roku 2008. Jakéhosi muže z Českých Budějovic to rozezlilo natolik, že na tísňové lince důrazně požadoval po policistech, aby zjednali nápravu.

Podle náměstka polského ministra zahraničí Marcina Przydacze nevidí nyní polské úřady smysl v dalším jednání s Českem o dole Turów, ve kterém chce polská vláda těžit ještě čtvrt století, ale dohodu s Českem chce mít právo vypovědět už po dvou letech. Polský premiér Mateusz Morawiecki pak na summitu Evropské unie ve Slovinsku upřesnil, že jeho země nebude o Turówu jednat do českých voleb, které, pravda, dnes končí.

Ať nám život nechystá nemilé šoky

Rakouská policie provedla razii v sídle kancléře Sebastiana Kurze a rovněž v sídle Kurzovy lidové strany. Kurz pak byl i s několika spolupracovníky obviněn z korupce a zneužití důvěry, podle prokurátorů si měl v době, kdy z křesla ministra zahraničí usiloval o post kancléře, kupovat za veřejné peníze příznivý obraz své osoby v bulvárním deníku.

Čtěte také

Španělská vláda se snaží účinně pomoct pandemií tvrdě postižené kultuře a zároveň ke kulturnímu vyžití vést mladé lidi – všem, kteří příští rok dovrší 18 let, slíbila v přepočtu něco přes deset tisíc korun, které ale musí utratit právě za knihy, výstavy, hudbu, divadlo nebo kina.

Ruská neziskovka „Ne gulagu!“ zveřejnila videa dokladující brutální týrání vězňů, včetně znásilňování, v saratovské vězeňské nemocnici. Kreml prý nyní ověřuje pravost záběrů.

Čína stupňuje provokace vůči Tchaj-wanu, za týden jeho vzdušný prostor narušilo přes 150 čínských vojenských letadel. Tchajwanský ministr obrany Čchiou Kchuo-čcheng varoval před možnou invazí, na kterou podle něho bude Čína připravena do čtyř let.      

Indický ministr zdravotnictví oznámil, že plánuje nahradit sirény sanitek zvuky tradičních hudebních nástrojů, jako je flétna nebo harmonium, na přesné představě prý ministr ještě pracuje – stejně jako na své už dříve zveřejněné myšlence stejným způsobem nahradit klaksony běžných aut, protože ty ho prý ruší při ranním cvičení jógy. Indové raději věří, že ministr jen vtipkoval, jak má někdy ve zvyku.

Čtěte také

Rychlý převoz takto upravenou sanitkou naštěstí nepotřebovala pětašedesátiletá seniorka, kterou na předměstí třináctimilionové indické megapole Bombaj napadl leopard, žena se velké kočce ubránila svou holí.

Slavný skladatel Andrew Lloyd Webber se svěřil časopisu Variety, že premiéra hollywoodského filmového zpracování jeho muzikálu Cats před dvěma lety ho natolik zděsila, že šel ven a poprvé v životě si koupil psa, havanského bišonka. To je mimochodem společenské plemeno, které se komunisté na Kubě pokusili jako buržoazní přežitek vymýtit, několik psů se ale naštěstí podařilo propašovat do Spojených států.

Petr Schwarz

Bišonka si Lloyd Webber bere s sebou i na cesty letadlem a pro tyto účely ho označuje za terapeutického psa – na dotaz letecké společnosti, jestli může dokázat, že psíka v letadle u sebe opravdu potřebuje, prý stačil odkaz na zmíněné filmové zpracování jeho muzikálu a další námitky se už nekonaly.

Takže ať nám život nechystá nemilé šoky, ale pokud nám je připraví, ať si také s nimi dokážeme ve zdraví poradit, přeje posluchačům Českého rozhlasu Plus, sobě i celému světu Petr Schwarz.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Petr Schwarz
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.