Týden očima Petra Schwarze: Od komika k prezidentovi, tragikomedii… a zpět

6. duben 2019

Není zas tak úplně výjimečné, že se nějaká hlava státu stane v průběhu svého mandátu postavou komickou či tragikomickou.

Velká část ukrajinských voličů se rozhodla tuto fázi přeskočit, a tak v prvním kole tamních prezidentských voleb zvítězil s obrovským náskokem před dosavadní hlavou státu Porošenkem Volodymyr Zelenskyj, hvězda oblíbeného televizního komediálního seriálu Služebník lidu, ve kterém představuje fiktivního ukrajinského prezidenta.

Libor Dvořák: Ukrajinské volby prezidenta – impozantní výsledek Zelenského

Prezidentské volby na Ukrajině

Ústřední volební komise dál zpracovává výsledky včerejšího prvního kola prezidentských voleb na Ukrajině.

Druhé kolo voleb ukáže, jak pevná je důvěra ukrajinských voličů v to, že kdo je prezidentem v komedii, neudělá komedii ze svého mandátu.  

To na Slovensku už jasno je, i v druhém kole prezidentských voleb zvítězila s převahou Zuzana Čaputová, která také šla do volebního klání bez předchozích politických zkušeností, a možná právě proto přesvědčila voliče nekonfrontačním způsobem své kampaně.

Na svou první prezidentskou zahraniční cestu se Čaputová vydá do Prahy za naším prezidentem Zemanem, který před volbou přijal a podpořil jejího protikandidáta Ševčoviče. Koneckonců stejně Zeman před časem podpořil kandidáta na rakouského prezidenta Hofera, aby když tento týden naše hlava státu vyrazila k našim jižním sousedům, přivítal ji prezident Van der Bellen, který v oněch volbách zvítězil. Je až neuvěřitelné, jaký vliv má náš prezident i v okolních zemích.

Radši dobré pohádkové konce než tragikomedie

Jindřich Šídlo: Velkolepá diplomacie prezidenta Zemana

Český prezident Miloš Zeman a rakouský prezident Alexander Van der Bellen

Pokud jedete jako hlava státu na návštěvu do sousední spřátelené země, kde jste se nedávno snažil neúspěšně ovlivnit prezidentské volby ve prospěch poraženého kandidáta, máte na výběr mnoho způsobů, jak tento diplomatický debakl odčinit.

Na návštěvě Rakouska ale Zeman dosáhl významného životního milníku, dokázal se omluvit, a to se mu podařilo, jak sám uvedl, za 30 let v politice teprve podruhé, což je od autora knihy Jak jsem se mýlil v politice pozoruhodný výkon. Nezbývá, než panu prezidentovi přát, aby to nyní už dokázal častěji, třeba by mohl začít někde na stránce vpravo dole.

Nemůžeme ale čekat zázraky, takže buďme rádi, alespoň za omluvu tuto. Navíc, vídeňská radnice sice, jak se ukázalo, poslala jen za posledních deset let české krajanské škole v přepočtu bratru 40 milionů korun, ale Zeman měl přesto naprostou pravdu, neposlala jí přinejmenším za tu dobu ani šilink, protože se v Rakousku už 17 let platí eurem.

Pravda, ani těch dokonce dvakrát v Rakousku při různých příležitostech zopakovaných 30 Zemanových let v politice tak úplně nesedí, pokud do toho nepočítáme deset let politické práce při objímání stromů na Vysočině, ale na Hradě se prostě žije v jiném čase.

Jiří Leschtina: Když prezident Zeman neudrží myšlenku. Anebo ji není schopen opustit

Prezident Miloš Zeman se s manželkou Ivanou setkal ve Vídni s krajany

Doufání tuzemských kritiků našeho prezidenta, že jeho vídeňský projev před krajany přejdou rakouská média zdvořilým mlčením, se nesplnilo. A ani nemohlo.

Takže když se server Aktuálně.cz tento týden pozastavil nad tím, že prezident už čtrnáct měsíců oproti tolikrát zdůrazňovaným slibům neposílá peníze do svého nadačního fondu, dvorní Ovčáček to vysvětlil hektickou dobou po Zemanově znovuzvolení hlavou státu. Chudáci na Hradě už takové měsíce z hektiky nevyjdou, ještě že byl čas na dovolenou.

To naše vládní koalice žije zřejmě v přesvědčení, že mladé rodiny potřebují ke zdraví a dobrému životu hlavně trochu napětí. A tak když to minulý týden po dost skandální dohodě, že se zvýšený rodičovský příspěvek bude týkat až dětí narozených od roku 2020, vypadalo, že se koaliční představitelé chytili za nos a toto rozhodnutí změní, tento týden už je to zas trochu jinak – koalice se dohodla pouze na tom, že se rozhodne teprve podle toho, jak se jí podaří sestavit rozpočet na příští rok.

Petr Schwarz

Takže třeba bude ještě platit ono pohádkové „odvolávám, co jsem odvolal a slibuji, co jsem slíbil“, rodiny s malými dětmi by ale určitě radši zvolili jinou pohádku.

Ať nás v příštích dnech provázejí radši dobré pohádkové konce než tragikomedie, přeje posluchačům Českého rozhlasu Plus, sobě i celému světu Petr Schwarz.

autor: Petr Schwarz
Spustit audio