Týden očima Petra Schwarze: Nový prezident a ruská pravda podle Pravdy

4. únor 2023

Česko si zvolilo nového prezidenta, Petr Pavel výraznou většinou hlasů porazil v druhém kole volby Andreje Babiše. Tomu nepomohla ani výzva voličům, aby si vsadili 1000 korun a šli všichni k volbám, pak že podle aktuálního kurzu vyhrají dvanáctinásobek. Což doplnil slovy: „Babiš vždycky pomáhá, za Babiše bude líp.“ Podle sázkové kanceláře této „lukrativní“ výzvy uposlechly tisíce lidí, kteří vsázeli i značně vysoké částky, takže Babiš jim vskutku pomohl, jenže od peněz.

A „líp“ jim tedy nebylo určitě, k čemuž se nyní expremiér a opoziční vůdce jaksi nehlásí. Svým vystupováním po prohrané volbě navíc Babiš vyvolal spekulace, jakým způsobem se k debaklu postaví, zda například neodejde ze sněmovny, ve které ho práce zjevně nikdy nebavila.

Čtěte také

Každopádně se zbavil tří klíčových lidí ze svého volebního týmu, kterému vděčí za dlouhá léta volebních úspěchů, nyní se ale prý stali přebytečnými.

Nově zvolený prezident Pavel stihl ještě před svou inaugurací naštvat komunistické vládce v Pekingu, když si telefonoval s tchajwanskou prezidentkou, oleje do ohně v česko-čínských vztazích pak ještě přilila šéfka sněmovny Pekarová Adamová svým oznámením, že hodlá Tchaj-wan navštívit.

Pavel se také chystá na důkladný úklid po současné osádce Hradu – a Nejvyšší kontrolní úřad nepřímo potvrdil panující podezření, že uklízet bude co. Tento týden schválil NKÚ závěr z kontroly hospodaření Kanceláře prezidenta republiky a jí podřízených organizací s tím, že výsledek zatím zveřejnit nemůže, protože se touto záležitostí zabývají orgány činné v trestním řízení.

Ať dokážeme žít v pravdě

Čtěte také

České prezidentské volby daly příležitost podívat se na to, jak pravdivě Kremlu věrné sdělovací prostředky o nám zblízka známé události informují ruské publikum.

Například redakční komentář deníku Pravda, jehož jméno je odjakživa pravdě spíše výsměchem, v titulku tvrdí, že volby ukázaly, jak miliony Čechů nepovažují Rusko za hrozbu. Těmi miliony mají být voliči  Andreje Babiše, kterého prý v druhém kole volby podpořila SPD a dokonce prý, jako vážně, Piráti. Babiš pak prý prohrál kvůli tomu, že se podle ruské Pravdy nedokázali včas čeští proruští voliči sjednotit.

Každopádně je prý dobře známo, že v Evropské unii lídry jednotlivých zemí určuje dopředu Brusel – a tím pádem podle ruského listu bylo vše jasné, už když před volbami prý francouzský prezident Macron Babiše nepřijal v Elysejském paláci. Pokud si to už náhodou nepamatujete, pozornost vzbudilo právě to, že opozičního vůdce a prezidentského kandidáta Macron v Elysejském paláci těsně před volbami přijal. Inu, ruská pravda podle Pravdy.

Čtěte také

Ruský prezident Putin dal čtrnáct dní ruské vládě, aby přišla na to, jak v zemi zvednout porodnost, která za války na Ukrajině klesla na dlouholeté minimum a podle prognóz může v nejbližších letech dosáhnout dna z Velké vlastenecké války. V ruském Krasnodaru si mladý manželský pár u oběda s devítiletou dcerou v restauraci soukromě povídal, a v tomto hovoru kritizoval válku na Ukrajině.

Jejich slova ale zaslechl jiný návštěvník podniku a na manžele zavolal policii – ta muže se ženou srazila k zemi, spoutala a nechala před dcerou hodinu ležet na zemi, než je odvedla na stanici. Muž pak dostal 15 dní kriminálu, jeho manželka, která při zatýkání vykřikovala hesla na podporu Ukrajiny, bude souzena za diskreditaci ruské armády. A za to je až 15 let.

Petr Schwarz, moderátor a komentátor Českého rozhlasu Plus

Nehorázné pokrytectví předvedli němečtí aktivisté ze skupiny Poslední generace. Jejich dva členové napřed zablokovali dopravu na jedné z nejdůležitějších komunikací ve Stuttgartu s transparentem „Šetřete ropou“, když však za svou akci měli stanout před soudem, ukázalo se, že odletěli na dovolenou na vzdálené Bali.

Třešničku na dort přidal mluvčí zmíněné organizace, podle kterého si letenky koupili jako soukromé osoby a ne jako ochránci klimatu, což se prý musí oddělovat. Ať dokážeme žít v pravdě, ať už jako soukromé osoby nebo cokoli jiného, přeje posluchačům Českého rozhlasu Plus, sobě i celému světu Petr Schwarz.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Petr Schwarz
Spustit audio

Čekání na prezidenta

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka