Týden očima Petra Schwarze: Nejpopulárnější sport? Hod čísly

16. leden 2021

Začala registrace k očkování proti koronaviru, zatím pro seniory nad 80 let, lidé o to měli zájem, a tak se systém po chvíli na čas zahltil – ale jak zdůraznil premiér Babiš, nezkolaboval, jen byl přetížený.

Podle premiéra mobilní operátoři nestíhali posílat potřebné ověřovací esemesky. Pravda, že jsou k registraci esemesky potřeba, a to hned dvě, se operátoři dozvěděli už hodinu PO zahájení akce. Stačilo tedy předvídat.

Čtěte také

Od pondělí si budou moct požádat o kompenzaci z vládního programu Covid gastro podnikatelé, kteří musí mít s malou přestávkou už tři měsíce zavřené provozovny. Dobrá zpráva pro ně je, že konečně po několika měsících ví, jak na tom budou, špatná, že to má zase háček – značné části z nich se to moc nebude týkat. Ale to asi také mohli předvídat.

Podle premiéra mu ale někteří píší, že dostávají tolik podpory, že i kdyby podnikali, tolik nevydělají, dostávají totiž prý dokonce mnohem více než jejich kolegové v okolních zemích. Premiér i vicepremiér Havlíček to dokladovali i svými výpočty, trochu chybou je, že k jejich výsledkům je možné se dopracovat jen opravdu divokou hrou s čísly.

Ať se brzy probudíme do méně absurdní reality

Že jde ohánět se čísly a tvrdit přitom úplně cokoliv, předvedla touto vládou zřízená Národní sportovní agentura v čele s poslancem za ANO a druhdy slavným hokejistou Hniličkou. Při rozdělování tří miliard dotací pro sport jí má pomoct průzkum veřejného mínění o popularitě jednotlivých sportů, který si zpracovala vlastními silami, odborníků netřeba.

Čtěte také

Takže pokud to ještě nevíte, o fotbal u nás není vlastně moc zájem, ten v tomto průzkumu v podstatě propadl, nejradši mají diváci a divačky samozřejmě hokej, aktivně si Češi a Češky nejradši zahrají kuželky, než si zahrát fotbal, spíš prý závodí v autech nebo jdou na minigolf, radši než florbal mají střelbu z kuše a malý amatérský fotbal si jdou zahrát asi tak stejně rádi jako sportovně zalétat v letadle. Podle Hniličky má tento ulítlý materiál pomoct nastavit transparentní pravidla při rozdělování peněz sportům. Zdá se, že cestování do paralelních vesmírů se zcela nepozorovaně stalo skutečností.

Britští rybáři se ocitli v kritické situaci a zuří – získání hygienických a dalších povolení potřebných po brexitu pro vývoz jejich produktů do Evropy představuje velké zdržení, kvůli kterému se jim úlovky kazí na lodích a nemá je kdo kupovat. Hněv rybářů ještě umocnilo bezelstné přiznání ministryně rybolovu Prentisové, že si neměla čas přečíst na poslední chvíli uzavřenou obchodní dohodu o pobrexitových vztazích – nedostala se k ní, protože měla o Vánocích moc práce, připravovala ve svém volebním obvodu místní vánoční slavnosti.

Čtěte také

Dva měsíce před volbami rezignovala nizozemská vláda, přestože má podle průzkumů dvoutřetinovou podporu voličů. Kabinet premiéra Rutteho se ale rozhodl vyvodit důsledky ze své zodpovědnosti za skandál, kdy úřady v minulých letech obvinily tisíce rodin z podvodů s přídavky na děti a přinutily je bez možnosti obrany vrátit často desetitisíce eur – tyto rodiny to mnohdy přivedlo do kritické situace a způsobilo i mnoho rozvodů. Parlamentní komise postup úřadů označila v prosinci za bezprecedentní bezpráví, premiér sám za ostudu. Opravdu, jsou i země, kde parlamentní komise vyšetřují padni komu padni a vláda se neschovává za slova a podporu voličů.

Neuvěřitelnou vytrvalost prokázal muž z Anglie, který složil testy v autoškole až na 158. pokus, pokud zvládne i praktickou zkoušku, bude moct s řidičským průkazem vyrazit do ulic. Ani velká vytrvalost ale zatím nepomohla třiapadesátileté Francouzce, kterou před třemi lety prohlásil soud za mrtvou a ona se od té doby marně snaží přesvědčit úřady, že je naživu, nepomohlo ani potvrzení od lékaře.

Petr Schwarz

V zavazadlech muže, kterého propouštěli z vězení v Karviné, našli dozorci z věznice ukradené věci za přibližně 20 tisíc korun, například čerpadlo, vše včetně muže tedy nakonec ve vězení zůstalo. Ať se brzy probudíme do méně absurdní reality, přeje posluchačům Českého rozhlasu Plus, sobě i celému světu Petr Schwarz.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Petr Schwarz
Spustit audio