Týden očima Petra Schwarze: Nejdepresivnější den a paragrafy na kalhotky

22. leden 2022

Omikron už i u nás řádí, denně přibývají desítky tisíc nakažených, ale nemocných covidem ve špitálech zatím ubývá – i když i to se má změnit. Vláda rozhodla, že očkování nebude povinné, aby se „neprohlubovaly příkopy ve společnosti“, a také že slevy na jízdné pro studenty a seniory sníží z pětasedmdesáti na padesát procent, k čemu právě tak snad ví aspoň ona sama, ušetřit to má ani ne 2 miliardy.

Mezi 30 největších příjemců koronavirových dotací od ministerstva průmyslu a obchodu patřilo hned 5 společností provozujících kasina a hazardní hry, úřad jim rozdělil 400 milionů korun.

Čtěte také

Současný ministr Síkela to kritizoval – bývalý ministr Havlíček to označil za cíleně politický pohled. Světový trh s kryptoměnami přišel za pouhý den o více než tři biliony korun, pořádný fičák. A pořádně foukalo i na Sněžce, silou orkánu.     

Hnutí STAN vrátilo všechny kritizované dary a jeho oblíbený poslanec Farský se vzdal mandátu, nebude tedy už muset řešit, které hlasování sněmovny je natolik důležité, aby si zasloužilo jeho přílet na jednání. Poprvé zasedala stínová vláda hnutí ANO – podle jejího předsedy Andreje Babiše je současná vláda nekompetentní. V Babišově novém, i když stínovém, kabinetu se kromě některých bývalých ministrů objevuje třeba bývalá středočeská hejtmanka Pokorná Jermanová jako ministryně kultury, bývalý šéf sněmovny Vondráček jako ministr spravedlnosti nebo poslanec a bývalý známý moderátor Juchelka jako ministr práce a sociálních věcí.

Jejich starosti na naše hlavy

Čtěte také

Hvězdný rychlobruslař na krátké trati Csaba Burján, první maďarský držitel zlata ze zimní olympiády, nesmí na olympiádu do Pekingu, chybí v nominaci. Před třemi lety Burján po potížích na šanghajském letišti napsal na sociální síť vůči komunistické velmoci neuctivý status o dvou slovech – to druhé bylo China a první anglický výraz na „F“ – za to byl na rok vyloučen z maďarské reprezentace, ale evidentně to nestačilo. Předseda SPD Okamura se pochlubil, že ho maďarský ministr zahraničí Szijjártó pozval k setkání do Budapešti poté, co se Okamura dopisem omluvil za výpad předsedkyně sněmovny Pekarová Adamové vůči maďarskému premiérovi.

Toto pondělí bylo takzvané Blue Monday, považované dlouhodobě za nejdepresivnější den v roce, tak snad takové opravdu bylo. Indonéský parlament rozhodl, že je potřeba přestěhovat hlavní město země. Místo Djakarty na Jávě, která se potýká se špínou, přelidněním, záplavami i ničivými zemětřeseními má během deseti let stát nová metropole Nusantara v džungli na Borneu, první vládní úřady by se do ní měly stěhovat do tří let. Devatenáctiletá belgicko-britská pilotka Rutherfordová se stala nejmladší ženou, která sama obletěla svět.

Čtěte také

Cesta ultralehkým letounem Shark česko-slovenské výroby, který si vybrala, protože patří k nejrychlejším na světě, jí trvala pět měsíců. Jak má rychlé auto, se rozhodl ukázat světu český miliardář Radim Passer, podle Forbesu 33. nejbohatší Čech. Se svým hypersportem se řítil v běžném provozu na německé dálnici rychlostí 417 kilometrů v hodině, pro řidiče, které předjížděl, si napsal na zadní sklo „Přeji hezký den“ a záběry ze své jízdy pověsil na internet. Jeho počínání okomentovalo i spolkové ministerstvo dopravy, označilo je za bezohledné – to je vůči řidiči vlastně velice kulantní vyjádření.

Policie přestala hledat medvěda v okolí Brandýsa nad Labem, přestože ho po myslivci údajně viděl i jakýsi rybář, ten tedy spatřil medvídě. Ať ale medvěd dospělý, či nedospělý, stopy po sobě nenechal žádné a pátrání se tak stalo bezpředmětným. Ruská policie zase nebude pátrat po vandalovi, který poničil v jekatěrinburské galerii obraz Tři postavy z 30. let minulého století od Malevičovy žákyně Leporské, zapůjčený do Jekatěrinburgu Treťjakovskou galerií. Vandal abstraktním postavám přimaloval propiskou oči, podle umění znalých strážců zákona ale obraz prý neztratil nic na svých kvalitách, takže se vlastně nic špatného nestalo.

Petr Schwarz, moderátor a komentátor Českého rozhlasu Plus

To ve Žďáru nad Sázavou jsou strážci zákona přísnější. Kdosi, v policejní řeči neznámý pachatel, tam na stojany pro kola v jednom z parků rozvěsil dámské kalhotky a místní strážníci to začali vyšetřovat jako znečišťování veřejného prostranství. Podle nich to sice může být legrační, ale také jsou na to paragrafy. Jejich starosti na naše hlavy přeje posluchačům Českého rozhlasu Plus, sobě i celému světu Petr Schwarz.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Petr Schwarz
Spustit audio