Týden očima Petra Schwarze: Nařízení zbytečná, vražedná i hloupá… a co dokáže nabob, když ztratí telefon

3. červen 2023

Poslanecká sněmovna odsouhlasila zrušení více než deseti tisíc zákonů, nařízení a vyhlášek, které už ztratily smysl, část i opravdu dávno. Více než šest a půl tisíce z nich bylo ještě oficiálně platných, ale už jsou překonané a proto se neuplatňují, přes tři a půl tisíce jich už sice platných nebylo, protože je zrušila jiná nařízení, v právním řádu ale zůstaly.

Takže ze zákoníků by měl konečně zmizet třeba 104 roků starý zákon o celibátu učitelek, zákon o čtvrté pětiletce z roku 1966 či zákon o výrobě chleba z roku 1930 – už bylo opravdu na čase, když si předchozí  zákonodárci s tím dávali na čas. Teď ještě návrh musí schválit Senát a podepsat prezident.

Čtěte také

A ještě jednou Poslanecká sněmovna: pro letošní udělení státních vyznamenání navrhla prezidentovi republiky 141 jmen oproti loňským přibližně třem desítkám. Mezi těmi, kteří jsou na vyznamenání navrženi, zaujala například jména Kubiše s Gabčíkem, kteří zahynuli po svém úspěšném atentátu na Heydricha, především kvůli tomu, že je dost zvláštní, že doposud nejvyšší státní vyznamenání nedostali.

Sněmovna naopak odmítla navrhnout 10 jmen, mezi nimi i končícího dlouholetého šéfa Ústavního soudu Rychetského, kterému už jednou vyznamenání udělil prezident Zeman, kvůli koronaviru ho ale měl Rychetskému předat o rok později, jenže během té doby si to rozmyslel a vyznamenání mu nedal. Sněmovna tak vlastně tento Zemanův krok posvětila, což je na pováženou, a to hlasy opozice, která byla proti, a s dopomocí ODS, jejíž zákonodárci se většinou hlasování zdrželi.  

Ať nám život neotravují arogantní hlupáci

Světové ceny potravin klesly podle zprávy Organizace OSN pro výživu a zemědělství na nejnižší úroveň za poslední dva roky, zlevnily hlavně rostlinné oleje, obiloviny a mléčné výrobky, tak schválně, jak se to projeví u nás.

Čtěte také

Neméně napínavé bude sledovat, kde se vláda rozhodne ještě ušetřit – schodek státního rozpočtu se už v květnu přiblížil těsně na dosah téměř 300 miliardovému schodku plánovanému na celý rok, takže Fialův kabinet má hodně o čem přemýšlet.

Diktátor Lukašenko, vládnoucí Bělorusku, na jehož území Rusko začalo rozmisťovat nestrategické jaderné zbraně, ke kterým si ovšem ponechalo onen symbolický červený knoflík, vyzval na zasedání Eurasijského fóra v Moskvě ostatní zúčastněné státy, aby se připojily ke svazovému státu Ruska a Běloruska s tím, že dostanou jaderné zbraně také, prý jich je dost pro všechny.

Výslovně jmenoval Kazachstán, a jeho prezident Tokajev obratem označil Lukašenkova slova za dobrý vtip s tím, že jeho země se do žádného svazu připojovat nehodlá, jaderné zbraně nepotřebuje a je odhodlána plnit své závazky plynoucí z mezinárodních smluv, jmenovitě z té o nešíření jaderných zbraní.

Čtěte také

Vládce Kremlu Putin tak po rozpoutání války na Ukrajině dosáhl dalšího diplomatického „úspěchu“ – jeho myšlenkám na obnovení Světského svazu se naprosto otevřeně vysmívají i ti, které označuje za své nejbližší spojence. A mimochodem, Český hydrometeorologický ústav varoval, že i na našem území nyní panuje nejvyšší stupeň rizika napadení klíštětem.

Ugandský prezident podepsal nejtvrdší zákon proti homosexuálům na světě, v krajním případě jim hrozí doživotí nebo i trest smrti. Před dvěma týdny Uganda podepsala s Ruskem společné prohlášení, že nerozmístí zbraně ve vesmíru a už dříve ugandský prezident slíbil, že jeho vojáci přijdou bránit Moskvu před napadením ze strany západních zemí, které se jaksi nechystalo a nechystá.

V tureckých prezidentských volbách obhájil své křeslo dosavadní vládce Erdogan a kurz turecké liry spadl na rekordně nízké hodnoty. Kanadská vláda rozhodla, že nestačí varování před riziky kouření na krabičkách cigaret, ale má být v obou kanadských státních jazycích na každé cigaretě.

Petr Schwarz, moderátor a komentátor Českého rozhlasu Plus

A v Indii nechal vypustit miliony litrů vody z přehrady úředník, kterému do ní při pořizování selfie spadl mobilní telefon a než ho už nepoužitelný našel, nechal snížit hladinu v nádrži o tři metry. Ať nám život neotravují nebo dokonce neohrožují arogantní hlupáci, kteří jsou přesvědčení, že si mohou dovolit vše, přeje posluchačům Českého rozhlasu Plus, sobě i celému světu Petr Schwarz.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Petr Schwarz
Spustit audio