Týden očima Petra Schwarze: Léto v rytmu tance. Na sopce

31. červenec 2021

Léto a prázdniny vrcholí, bouří jen občas, i když vydatně, čeští sportovci slaví na olympiádě v Tokiu nečekané množství úspěchů, Karlovy Vary, Mariánské Lázně a Františkovy Lázně se dostaly na Seznam světového dědictví UNESCO, a tak žijeme lépe, žijeme radostněji.

A v Česku se už zítra bude legálně tančit všude, stačí k tomu jen mít chuť – a zároveň potvrzení o očkování, negativním testu na koronavirus či prodělaném covidu v uplynulém půl roce.

Čtěte také

K tanci je možné využít i dva dny volna navíc, které dostanete, pokud jste očkovaní a zároveň státní zaměstnanci ve státní službě, tedy třeba úředník na ministerstvu, ale ne učitel, policista či voják. Vláda toto mimořádné volno odhlasovala proto, že premiér Babiš podle svých slov nenašel jiný způsob, jak neočkované občany motivovat, aby očkování podstoupili.

V různých zemích volí různé způsoby takové motivace: třeba americký prezident Biden navrhuje, aby všichni občané dostali za píchnutí vakcíny stodolarovku, ne ale ti, kteří se už naočkovat nechali dříve. V Kalifornii rozjeli loterii pro očkované s jackpotem jeden a půl milionu dolarů, v Moskvě nově očkovaným rozdávají týdně pět aut, ale také tam i jinde v Rusku motivují pracovníky ve zdravotnictví, službách, úřadech, veřejné dopravě či armádě prostou možností volby – buď vakcinace, nebo vyhazov z práce, v Saúdské Arábii nesmí neočkovaní od zítřka ani do nákupních center.

Ať neztrácíme přehled o tom, co kde máme

Novozélandské úřady veřejně odmítly zprávy šířené na sociálních sítích, že ženám po vakcíně Pfizer rostou ňadra. A v centru Prahy chtěl zas třicetiletý vegan motivovat lidi k větší konzumaci zeleniny, a kvůli tomu posprejoval památkově chráněný kostel.

Čtěte také

Ministerstvo zdravotnictví dostalo od Nejvyššího správního soudu tři dny na to, aby znovu přikázalo nosit ve vnitřních prostorách respirátory, a tentokrát aby to už udělalo v souladu se zákonem. Dosavadní povinnost soud zrušil, protože už zase nebyla dostatečně odůvodněná, což se stát za rok a půl pandemie ještě nenaučil, a úřad ministra Vojtěcha si rozsudky z prohraných pří pomalu může tapetovat.

To premiér Babiš u soudu uspěl a musel tak docenit výhody „žvanírny“, jak s oblibou nazývá Poslaneckou sněmovnu – nemusí se totiž omlouvat za nařčení z různých zločinů a poklesků vůči svému častému terči nelibosti, exministru Kalouskovi, protože se jich dopustil právě na půdě parlamentu. Podle soudkyně Kačerové ale ochrana poskytovaná parlamentní imunitou vede k narůstání agrese, k pocitu beztrestnosti za pronesené urážky a k poklesu politické kultury u nejvyšších státních představitelů.

Čtěte také

Hnutí Talibán získalo kontrolu nad více jak polovinou území Afghánistánu. Běloruský diktátor Lukašenko oznámil, že je připraven pozvat do své země ruskou armádu. Podle ruského ministerstva obrany bude v srpnu 10 tisíc ruských vojáků cvičit s čínskou armádou pod společným velením.

Satelitní snímky podle The New York Times odhalily, že na západě Číny buduje komunistická vláda novou základnu, která bude mít až 110 sil pro jaderné rakety. Podle analytiků Číňané chtějí, aby se o nové základně vědělo. Čínský soud poslal na osmnáct let do vězení prominentního podnikatele, 67letého miliardáře Sun Ta-wua, kvůli „vyvolávání sporů a působení potíží“ – v překladu za to, že kritizoval vládu a měl spory s jí řízenou firmou. Sun se hájí, že je příkladný komunista.

Petr Schwarz

V Hevlíně na Znojemsku se zatím neznámý lupič či lupiči rozhodli vybrat peníze z bankomatu pomocí výbušniny. Tři týdny nosila pětačtyřicetiletá žena z Německa v peněžence loterijní tiket, než zjistila, že na něj vyhrála v přepočtu téměř 850 milionů korun. V Ostravě se ztratil mladý krokodýl, prý hladový, nakonec se našel u svého chovatele ve sklepě. Ať neztrácíme přehled, ani o tom, co kde máme, přeje posluchačům Českého rozhlasu Plus, sobě i celému světu Petr Schwarz.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Petr Schwarz
Spustit audio