Týden očima Petra Schwarze: Kde je blbec, tam je nebezpečno a jiná varování

10. červen 2023

Na Ukrajině se za ne zcela objasněných okolností zřítila hráz Kachovské přehradní nádrže, která měla plochu téměř padesátkrát větší než Lipno a zadržovala téměř třicetkrát více vody než Orlická přehrada. Masy vody valící se z nádrže způsobily katastrofu, která si vyžádala lidské životy, připravila desítky tisíc místních obyvatel o domovy a způsobila i do budoucna nedozírné škody.

Rusko a Ukrajina se navzájem obvinili, že katastrofu způsobila ta druhá strana, mnohem pravděpodobnější je ale možnost, že hráz zničili Rusové, jejichž okupační armáda měla hráz v držení.

Čtěte také

Koneckonců šéf ruské okupační správy Chersonské oblasti hovořil tváří v tvář katastrofě o tom, jaké to přinese jeho straně vojenské výhody proti ukrajinské protiofenzívě. Podle ruského kanálu Volja na sociální síti Telegram chtěla ruská armáda přehradu odpálit, ale až později, jenže při kontrole náloží dva ruští ženisté, poručík Sivych a nadporučík Gončarov, nezvládli situaci a hráz vyhodili do vzduchu předčasně.

Ruská armáda se také pochlubila, že údajně zničila Ukrajincům první německé tanky Leopard a svůj „úspěch“ doložila videem, jak palba řízenými střelami z vrtulníku ničí cíle, které podle agentury RIA Novosti mají siluetu „charakteristickou pro bojová vozidla německé výroby“.

I ruští vojenští bloggeři ale označili tyto obrázky za možná vůbec nejhloupější video, které Rusové z bojiště zveřejnili a poukázali na to, že, za prvé, záběry pocházejí z doby, kdy Ukrajinci Leopardy ani neměli ve výzbroji, a především, že ony siluety vůbec nepřipomínají tanky, zato vypadají jako na Ukrajině běžně používané typy kombajnů.

Ať vyjdeme ze setkání s chodící hloupostí bez úhony

Začal klimatický jev El Niño, při kterém se ohřívá na povrchu voda v tropické oblasti Tichého oceánu, což má dopady na celou planetu – a podle Světové meteorologické organizace budou téměř jistě v období až do roku 2027 kvůli kombinaci tohoto jevu a skleníkových plynů nejvyšší teploty, jaké kdy byly změřeny.

Čtěte také

Ministři vnitra zemí Evropské unie se dohodli na reformě azylové politiky, která počítá s tím, že země, které nebudou přijímat uprchlíky přerozdělené ze zemí migrací nejvíce zasažených, budou platit solidární příspěvek. Česka se podle ministra vnitra Rakušana tento poplatek netýká, protože přijalo statisíce uprchlíků z Ukrajiny, podle šéfa opozičního hnutí ANO Babiše je ale souhlas vlády s reformou zrada.

Prahu v půlce týdne ovládli britští a italští fotbaloví fanoušci. Poslanecká sněmovna začala projednávat zpomalení valorizace penzí a už první čtení návrhu zákona provázely obstrukce, takže se jednání protáhlo na 13 hodin.

Česká televize má nového generálního ředitele – po dvanáctiletém působení Petra Dvořáka zvolila Rada ČT do této funkce dosavadního šéfa brněnského studia veřejnoprávní televize Jana Součka. Ten jako svůj první cíl označil v rozhovoru pro Seznam Zprávy přerozdělení agendy mezi jednotlivými mutacemi regionálního zpravodajství televize tak, aby především Svitavsko, Žďársko a Třebíčsko patřilo do mutací odbavovaných z Moravy a ne z Čech.

Čtěte také

Kancelář jihoafrického prezidenta Ramaphosy oznámila, že ruský vůdce Putin může přijet do země na summit uskupení BRICS a nebude zatčen, přestože to jihoafrickým úřadům ukládá zatykač vydaný mezinárodním tribunálem v Haagu, Jihoafrická republika prý totiž nehodlá riskovat válku s Ruskem.

Maďarský ultrapravicový extremista Budaházy, odsouzený za teroristické útoky a omilostněný paradoxně v souvislosti s návštěvou papeže, pochválil ruskou agresi na Ukrajinu, protože prý začala kvůli nespravedlivě určeným hranicím v Evropě, které má podle něho i Maďarsko, a nyní nastal čas pro jejich revizi. Rakouská sociální demokracie si zvolila nového předsedu a dva dny nato náhodou zjistila, že se při zapisování hlasů spletla a předsedou byl zvolen někdo jiný.

Petr Schwarz, moderátor a komentátor Českého rozhlasu Plus

Mladého Brita Tobyho Addisona vyvedla ochranka z fitcentra, protože si jakási naproti cvičící žena stěžovala, že na ni upřeně zírá a ji to obtěžuje. Mladíkovi nepomohla ani bílá hůl a vysvětlování, že na ženu zírat nemůže, protože je prakticky slepý, zbývají mu 4 procenta zraku. Ať my vyjdeme ze setkání s nějakou chodící hloupostí, mající navenek lidskou podobu, bez úhony, přeje posluchačům Českého rozhlasu Plus, sobě i celému světu Petr Schwarz.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Petr Schwarz
Spustit audio