Týden očima Petra Schwarze: Jestli je tohle budoucnost demokracie, Země je placatá

25. listopad 2017

Za ten týden se toho stalo tolik, o čem bych chtěl a měl mluvit, že musím vybírat s hodně těžkým srdcem a na mnohé se nedostane.

Ale tedy aspoň tohle: Noví poslanci se sešli na ustavující schůzi sněmovny, a to, co se dělo, je prostě a jednoduše síla. Jen pár dní po výročí Sametu se utvořila pevná hlasovací koalice vítězného hnutí ANO s KSČM a SPD.

Tedy hnutí, jehož vnitřní demokratičnost vyjádřil jeho zakladatel, předseda a v podstatě majitel Andrej Babiš přiléhavě známým výrokem „ANO jsem já“, komunistů, u kterých je zatímním kandidátem na nového předsedu jen ultrakonzervativec Skála, hrdě se hlásící k tomu, že v srpnu 68 nadšeně vítal okupační vojska a Okamurovy partaje Svoboda a přímá demokracie, kde přinejmenším první slovo názvu je naprostým výsměchem tomu, co vlastně prosazuje.

Pozoruhodné je, že i bezprostředně po volbách i Babišovi čelní lidé mluvili o tom, že spolupráce s SPD je pro ně nepřijatelná, například pro ministryni Šlechtovou to bylo, jak napsal iDnes z Babišova svěřenského fondu, „novodobé fašistické hnutí“. Najednou je to jedno.

Až tak, že vůdce těchto novodobých fašistů Okamura se stal s podporou ANO místopředsedou sněmovny. Kterým se naopak nestal jediný zástupce Demokratického bloku pravicových a středopravicových stran, tedy ani Petr Fiala, předseda ODS, druhé nejsilnější strany ve sněmovně.

Tomio Okamura

Andrej Babiš přitom ODS opět nabídl vládní spolupráci. Tedy přeloženo: poškození pověsti země, legitimizace extremistů a posílení jejich vlivu, to vše je Babišovi jedno, hlavně když bude vládnout.

Podivuhodná kreativní pamět lidí

Hezká vyhlídka do budoucna. A prezident Zeman tleská, hlasovací většina prý byla impozantní a na principu jí podobném je možné postavit menšinovou vládu. Takže oznámil, že zhruba tak na Mikuláše jmenuje Babiše premiérem. Jenže z politika bez negativního lustračního osvědčení, zato s podezřením na dotační podvod na krku, ani hlasy voličů světce neudělají, ať si vybere do svého průvodu kašírované anděly a čerty jakékoli.

Mimochodem, vnitro definitivně pustilo do boje o post hlavy státu devět kandidátů, právě dosavadní prezident Zeman měl v peticích největší chybovost, takže mu nakonec bylo uznáno asi sto tisíc podpisů, což samozřejmě bohatě stačí.

Prezident sám tento týden strávil ve svém oblíbeném Rusku. Než odjel, oznámil, že nechce, aby se vrátila studená válka a Rusko bylo izolováno. Moudrost politika, který zabraňuje minulé válce. Takové nějaké byly i argumenty těch, co podepsali Mnichov, aby pak zjistili, že novou válku stejně mají na krku, jenže jsou pořád připraveni jen na tu minulou.

Předseda vlády Ruské federace Dmitrij Medveděv a český prezident Miloš Zeman

V Moskvě dostal Zeman šanci předvést, že umí i vypeskovat v přímém televizním přenosu ruského premiéra za článek velebící sovětskou okupaci Československa, který se v pravou chvíli objevil na ruském armádním webu, aniž prý vyjadřoval stanovisko Kremlu. Jasně, svoboda slova v ruské armádě je přece pověstná. Zajímavá shoda okolností. I když nic se nesmí přehánět, takže omluvu za tuto hrubou urážku naší země Zeman nepřivezl.

V Praze ho mezitím pamětníci i dokumenty usvědčili z další lži, pardon, alternativní pravdy. Zeman se totiž chlubil, že sám napsal první program Občanského fóra, zatímco prý ostatní jen mluvili. Jenže psal jen předmluvu, mezi autory vlastního programu vůbec není. Ale kreativní pamětí je Zeman už proslulý, třeba z kauzy údajného Peroutkova článku.

Petr Schwarz

A ještě něco - teď o víkendu se hodlá nechat v Kalifornii vystřelit ve vlastnoručně sestrojené raketě z kovového odpadu Mike Hughes 550 metrů vysoko. Má to prý být první krok k důkazu, že Země je placatá a NASA falšuje fotografie z kosmu, které ji ukazují kulatou. Jestli Hughes přežije, chce se pustit do volebního boje o post kalifornského guvernéra.

Ať se nenecháme ohlupovat nesmyslnými konspiračními teoriemi a podivuhodně kreativní pamětí některých lidí, přeje posluchačům Českého rozhlasu Plus, sobě i celému světu Petr Schwarz.

autor: Petr Schwarz
Spustit audio