Týden očima Petra Schwarze: Je nad čím se zamyslet. Někdy

28. prosinec 2019

Přišel čas vánočních svátků, dárků od Ježíška, stromečků, kaprů a bramborového salátu a také vánočních projevů a poselství.

Papež František při štědrovečerní mši připomněl, že Bůh nás stále miluje všechny, i ty nejhorší z nás. „Nemůžeme čekat, až budou naši sousedé dobří, než jim prokážeme dobro, že bude církev dokonalá, než ji budeme milovat, že nás ostatní budou respektovat, než jim posloužíme,“ upozornil papež a vyzval, abychom začali sami u sebe.

Čtěte také

V tradičním poselství Urbi et orbi, Městu a světu, pak opět zdůraznil, že ačkoli svět trpí obrovskými problémy, změna k lepšímu musí začít v srdci každého z nás, vyzval k ukončení konfliktů zejména v zemích Blízkého východu, ale i v některých afrických zemích, Venezuele, kterou sužuje humanitární krize, či na Ukrajině.

Zastal se opět i uprchlíků, které nespravedlnost „ nutí vydávat se přes pouště a přes moře, která se stávají jejich hřbitovem“ a které rovněž nespravedlnost „vyhání z míst, kde by mohli mít naději na důstojný život, ale místo toho narážejí na zdi lhostejnosti“.

Britská královna Alžběta II. se vrátila k tomu, že letošek byl pro Spojené království i její rodinu nelehký. „Cesta samozřejmě není vždy hladká a tento rok se zdála být často celkem hrbolatá, ale malé kroky mohou změnit svět,“ uvedla. „Výzvy, jimž čelí mnoho lidí dnes, mohou být jiné, než ty, kterým čelila moje generace,“ řekla královna dále s tím, že ji překvapilo, jakou odpovědnost projevují nové generace tváří v tvář změnám životního prostředí a klimatu.

Ať dokážeme samostatně myslet

Německý prezident Steinmeier varoval, aby to, že naši západní sousedé žijí již 30 let v jednotě, svobodě a demokracii, nebrali jeho spoluobčané jako samozřejmost.

Čtěte také

„Demokracii potřebujeme, ale já si myslím, že nyní potřebuje demokracie především nás,“ uvedl německý prezident a dodal, že „to, co demokracie potřebuje, jsou sebevědomí občané s nadějí, činorodostí, rozumem, slušností a solidaritou“. Vypíchl, že každý občan je součástí demokracie tím, že jde volit, a tím, že se politicky angažuje – na demonstraci v ulicích či v nějaké straně nebo na obecním úřadě.

U nás bylo samozřejmě nejočekávanější a nejrozebíranější vánoční poselství prezidenta Zemana. V úvodu česká hlava státu zdůraznila, že bychom se měli společně radovat nad úspěchy naší země, která má nejnižší míru nezaměstnanosti v EU, stabilní ekonomický růst, poměrně nízký státní dluh, a kde roste jak průměrná mzda, tak starobní důchody.

Dále Zeman připomenul některé problémy, pochválil vládu a znovu zkritizoval daňové výjimky, které podle něho musí splácet ti, kdo poctivě platí daně.

Čtěte také

Tady ale stojí za to zmínit, že do oněch více než 300 miliard, které by se podle prezidenta daly zrušením daňových výjimek získat a využít na investice, patří hlavně sleva na poplatníka, jenž se týká každého, kdo platí daně, sleva na dítě, a jako první by si chtěla ministryně financí Schillerová podat stravenkový paušál, který se týká těch zaměstnaných.  

Dále Miloš Zeman vyjádřil pochybnost, zda za globální oteplování může hlavně lidská činnost, zkritizoval dotace na obnovitelné zdroje a ke statisícovým demonstracím proti premiérovi Babišovi podotkl, že v „parlamentní demokracii, kterou jsme a budeme, premiéři přicházejí a odcházejí na základě výsledku svobodných voleb“.

Škoda, že tento názor neměl už při svém nástupu do funkce, kdy ignoroval demokraticky zvolenou většinu ve Sněmovně a nechal vládnout svoji vládu bez důvěry parlamentu. Před závěrečným přáním životního úspěchu a radosti ze života popřál bolest, „o které mluvil Tomáš Masaryk, když řekl, myšlení bolí“, a to abychom i nadále byli svobodnými osobnostmi, které si vytvářejí svůj vlastní názor a nenechají se nikým manipulovat.

Petr Schwarz

Ať tedy dokážeme samostatně myslet, hledáme pravdu a nenecháme se zmanipulovat těmi, kteří tvrdí, že lež je svobodný názor, to přeje do Nového roku posluchačům Českého rozhlasu Plus, sobě i celému světu Petr Schwarz.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Petr Schwarz
Spustit audio