Týden očima Petra Schwarze: Jarní povídání o nečekaných dějích, neodpustitelných zločinech a o koních

25. březen 2023

Začalo jaro, tedy alespoň to astronomické, protože počasí si stále jede podle svých vlastních pravidel, a pozoruhodně se oteplilo i v Poslanecké sněmovně.

V závěru týdne dokázali její zákonodárci přijmout ve vzácné shodě koalice s opozicí hned čtyři zákony včetně hodně důležitých, obešli se bez obstrukcí a okupací řečnického pultíku sáhodlouhými litaniemi, dokonce se diskutovalo konstruktivně a k věci, což je v současné éře jev tak ojedinělý a už de facto neočekávaný, že si zaslouží zápis do kronik.

Čtěte také

Ukázalo se, že nás v Česku vloni o necelých 17 tisíc přibylo, jenže o to se zasloužilo především 57 tisíc nových přistěhovalců, naopak novorozeňat bylo méně než sto tisíc, nejméně za téměř 20 let. Ale také se opět prodloužila doba dožití, u mužů na zhruba 76 let, u žen je to ještě o šest let více, takže celkově naše populace stále úspěšně stárne.

Ruské úřady začaly trestně stíhat soudce Mezinárodního trestního soudu v Haagu, kteří minulý pátek vydali mezinárodní zatykač na ruského vůdce Putina a zmocněnkyni Kremlu pro práva dětí Lvovovou-Bělovovou kvůli únosům ukrajinských dětí do Ruska, což podle ruských úřadů zločin není, ale naopak je podle nich zločin chtít za to kremelské vládce stíhat.

Čtěte také

Ukrajinští rodiče postrádají přes 16 tisíc svých dětí, které okupační správy obsazených území odvezly do Ruska například pod záminkou ozdravných táborů, jenže zpět se jich vrátily jen přibližně tři stovky.

Podle svědectví jednoho ze 17 dětí, které se podařilo vrátit rodičům tento týden, jim ruští úředníci tvrdili, že se jich rodiče zřekli, a proto budou posláni do internátu a tam odsud osvojeni rodiči ruskými. Samozřejmě, rozpoutání války samo o sobě je příšerným zločinem, ale pro pachatele některých zločinů jsou vyhrazeny zvláště exkluzivní kruhy pekla.

Hezký začátek jara

Putina by teď, pokud vstoupí na jejich území, mělo zatknout více než 120 států světa, které podepsaly a přijaly takzvaný Římský statut, na jehož základě soud v Haagu funguje.

Čtěte také

Smutně pobavilo opět orbánovské Maďarsko, které sice Římský statut podepsalo a ratifikovalo, ale teď náhle začalo tvrdit, že vlastně za více než 20 let od přijetí nebyl v zemi veřejně vyhlášen a nestal se tedy součástí maďarského právního řádu, tudíž do Budapešti Putin může a nikdo ho zatýkat nebude.

Putin sám se objevil před týdnem na záběrech, které mají pocházet z okupovaného a téměř zcela rozstříleného Mariupolu, a na kterých mu údajní místní obyvatelé děkují za své osvobození.

Jenže ruská propaganda je tak zvyklá, že jí její domácí konzumenti stejně spolknou vše, že si opět s celou věcí nedala příliš práce, je-li vůbec nějaké opravdu profesionální práce schopna, což ostatně dobře zapadá do běžných ruských reálií a schopností.

Čtěte také

A tak se v pozadí záběrů třeba ozývá ženský hlas křičící, že je to vše jen na oko, což sice ruské televize vystřihly, ale na agenturním záznamu to zůstalo. A některé tváře těch údajných vděčných a děkujících osvobozených se už objevily dříve na novoroční společné fotografii Putina s příslušníky ruské námořní pěchoty, tehdy ale majitelé těchto tváří měli na sobě příslušnou uniformu.

Putin poté přivítal v Moskvě čínského prezidenta Si Ťin-pchinga, který tam přibyl na třídenní návštěvu. Co při hodinách jednání s Putinem domluvili, to ale zůstalo většinou skryto, ruský vůdce se pouze pochlubil, že bude do Číny vyvážet více plynu, o což se už léta snaží a co se po ztrátě evropského trhu stalo pro Rusko nutností.

Putin tak znovu pokročil na cestě, kterou při zahájení invaze na Ukrajinu zřejmě tedy neměl v úmyslu, tedy k tomu, že z jeho země se stane čínská surovinová základna na poslední komunistické velmoci silně závislá.

Petr Schwarz, moderátor a komentátor Českého rozhlasu Plus

Po nedávném záhadném zmizení plnokrevníka, který patřil do sankcemi zmrazeného majetku čečenského diktátora Kadyrova, a podle mnohých předpokladů byl odvezen zpět na východ, zmizel v Česku další kůň, tentokrát čínskému poutníkovi, který na něm cestoval Evropou. I tento kůň zamířil za hranice, tentokrát ale o své vůli, a vydal se do Rakouska, kde byl hned za hranicí dopaden.

Hezký začátek jara a úspěšné vstávání po zítřejším přechodu na letní čas, přeje posluchačům Českého rozhlasu Plus, sobě i celému světu Petr Schwarz.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

 

autor: Petr Schwarz
Spustit audio