Týden očima Petra Schwarze: Jak je důležitá ledová voda

20. leden 2018

V prvním kole přímé volby hlavy státu získal nejvíce hlasů dosavadní prezident Miloš Zeman, ve druhém kole se utká s dlouholetým předsedou Akademie věd Jiřím Drahošem.

Zeman získal více hlasů, Drahoš zase podporu všech těch ostatních kandidátů, kteří se mohli pyšnit aspoň nějakou podstatnější voličskou přízní, druhé kolo bude tedy zřejmě velice těsné a možná bude rozhodovat každý hlas. A vzhledem k tomu, že už létají vzduchem oblíbené kýble vyfabulované špíny, nelze než doporučit pro následující týden důkladnou duševní hygienu.

Menšinová vláda premiéra Babiše podle očekávání nezískala důvěru Poslanecké sněmovny a schválila si svou demisi - jenže nějakou dobu nebylo jasné, kdy si prezident udělá čas, aby tu demisi přijal, protože měl plné ruce práce s přípravou na televizní diskuse se svým prezidentským protikandidátem Drahošem, ano, na ty diskuse, do kterých už před půl rokem oznámil, že nebude chodit. Slovo dělá muže.

Ale zpět. Debakl vlády ve sněmovně vyvolal otázky, co vlastně celá ta šaráda měla znamenat, když od počátku se žádná dostatečná podpora nebo aspoň tolerance Babišova kabinetu nikde nerýsovala a na tom se nezměnilo nic až do hořkého konce.

Miloš Zeman a Jiří Drahoš postoupili do druhého kola prezidentských voleb

Jestli tedy ono stále vzývané manažerské řízení státu znamená, že se dělají neprůchodné kroky a čeká se, jestli náhodou něco nepřiletí z nebe či snad z Hradu, či já nevím odkud, pak by asi bylo lepší se vrátit k oněm zdlouhavým ne příliš navenek atraktivním způsobům běžné parlamentní demokracie.

Hnutí ANO utrpělo navíc v závěru týdne další citelnou porážku - stejně jako minulá Poslanecká sněmovna před volbami, tak i tato Poslanecká sněmovna nově zvolená se rozhodla vydat šéfa hnutí Babiše i jeho pravou ruku Faltýnka k trestnímu stíhání v kauze Čapí hnízdo a vůbec nebrala ohled na to, že je teď z Babiše pan premiér.

Koupel jako pokání?

ANO nezískalo podporu u žádné jiné strany či hnutí a nepomohly ani dlouhé emotivní výlevy u sněmovního mikrofonu. I v této atmosféře ale výrazně zazvonila Babišova slova, že v této zemi je možné objednat si trestní stíhání. To je právě ten problém, když je někdo zároveň předseda vlády a zároveň obviněný ze zločinu.

Obviněný má samozřejmě před svými soudci i veřejností právo se hájit všemi možnými prostředky, včetně obvinění státní moci z toho, že je zkorumpovaná.

I tato nově zvolená Poslanecká sněmovna se rozhodla vydat šéfa hnutí Babiše i jeho pravou ruku Faltýnka k trestnímu stíhání v kauze Čapí hnízdo

Pokud však stejné obvinění pronese čelný vládní představitel, už čtyři roky významnou měrou spoluzodpovědný za stav státu, nota bene premiér a předseda hnutí, které právě resort justice mělo poslední čtyři roky na starost, a pokud k tomuto obvinění navíc jeho podřízený ministr spravedlnosti přes výzvy opozice není schopen či ochoten říci ani slovo, je potřeba klást velice vážně otázku, jestli v dané chvíli onen čelný politik vůbec myslí na nějaké zájmy státu, nebo jen na zájmy své osobní.

Začali jsme u prezidentských voleb, tak u nich i skončeme. V Rusku je budou mít za dva měsíce, tam ale není pochyb, že Kreml bez problémů uhájí Vladimír Putin.

Zdravotní stav kandidátů ale hraje celkem vždy důležitou roli, takže není divu, že Putin demonstroval před kamerami svou kondici koupelí v díře v ledu vysekané pro něj do hladiny zamrzlého jezera, kam se odebral po slavnostních bohoslužbách ke konci pravoslavných Vánoc.

Petr Schwarz

Ale vzhledem k tomu, že tento týden zaskočil Putin pravoslavné představitele svým pozoruhodným přirovnáním komunismu ke křesťanství a především Lenina ke svatým, mohla mít ta koupel i rysy jakéhosi pokání.

Ať se nám ledových koupelí dostává pouze tehdy, kdy si je budeme přát, přeje posluchačům Českého rozhlasu Plus, sobě i celému světu Petr Schwarz.

autor: Petr Schwarz
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.