Týden očima Petra Schwarze: Hledání nástupců a nalezený kořen

14. květen 2022

Státním svátkem se zavřenými obchody jsme si připomněli konec 2. světové války v Evropě a prezident Zeman při té příležitosti tradičně jmenoval nové generály, a už rovněž tradičně vynechal šéfa BIS, plukovníka Koudelku.

Také prezident jmenoval novým guvernérem České národní banky Aleše Michla – už na dřívější zprávy, že bude Michl guvernérem jmenován, reagoval trh výrazným poklesem kurzu koruny, když Michl jmenován opravdu byl, spadla koruna ještě níž, takže Česká národní banka musela na její podporu intervenovat.

Čtěte také

Michl byl ostře proti zvyšování úrokových sazeb, dalo by se tedy očekávat, že bude chtít zásadní obrat v politice ČNB, zároveň ale, jak připomněla ekonomka Danuše Nerudová, zásadním obratem prošel nedávno i sám Michl – zatímco vloni tento bývalý Babišův poradce hovořil o tom, že zadlužování země Babišovou vládou není žádný velký problém a nebude mít za následek inflaci, letos je už podle Michla státní dluh největším problémem a Fialova vláda by měla šetřit.

S prací prezidenta Zemana je podle nového průzkumu společnosti Kantar pro Českou televizi spokojena jen pětina lidí, téměř čtyři pětiny jsou naopak nespokojeny. Vládní koalici se konečně podařilo něco prosadit ve sněmovně, byť to bylo odložení platnosti nového stavebního zákona.

Ať se nepleteme v tom, co nás ohrožuje

Po letech hledání jmenoval Vatikán nástupce pražského arcibiskupa a primase českého Dominika Duky, stal se jím dosavadní olomoucký arcibiskup Jan Graubner, který ale podle církevních pravidel bude muset už příští rok také požádat o odchod na odpočinek, hledání tedy neskončilo. Svého nástupce, který by vedl hnutí ANO do příštích sněmovních voleb, hledá i expremiér Babiš, nehodlá ale prý na nikoho ukazovat.

Čtěte také

Česko se stalo členem Rady pro lidská práva OSN, nahradilo Rusko. Dlouho a napjatě očekávaný projev Vladimira Putina při oslavách ruského Dne vítězství nakonec nic nového ani zajímavého nepřinesl.

Že je Putin diktátor, který rozpoutal krvavou válku proti sousední zemi, který vede Rusko do propasti a který skončí se svými poradci v kriminále, se objevilo i v článcích členů redakce ruského prokremelského serveru Lenta, dlouho na něm ale ony články nevydržely – to ale není nic překvapivého. Poněkud překvapivější bylo, že se mezi fotografiemi šťastných sovětských párů doprovázejících slavnostní koncert ke Dni vítězství na prvním kanále ruské televize objevil i nejproslulejší světový gangsterský pár – Bonnie a Clyde.

Jejich obrázek možná ale jako by jen předem komentoval pozdější Putinova slova o letošní očekávané rekordní úrodě pšenice v Rusku – tu totiž ruská armáda ve velkém „sklízí“ ve vyrabovaných ukrajinských skladech. A ruské propagandě zdá se už chybí i autentičtí sovětští hrdinové, a tak se na billboardu velebícím na Krymu výročí vítězství nad nacistickým Německem objevila fotka rádoby hrdinného rudoarmějce, ve skutečnosti to ale je dost známý obrázek amerického námořního pěšáka z bojů proti Japonsku v Tichomoří.

Čtěte také

Šestnáctiletý gymnazista náckovského smýšlení chtěl v německém Essenu zaútočit na dvě střední školy – policie zasáhla včas, u mladíka našla doma vyrobené trubkové bomby, další zbraně a manifest vyjadřující nenávist k cizincům. Mercedes-Benz vyzval majitele téměř 300 tisíc těchto vozů ve Spojených státech, aby už nikam nejezdili a nechali si auto bezplatně odtáhnout do autorizovaného servisu k opravě – mohly jim prý zkorodovat posilovače brzd, takže by se mohlo stát, že se při šlápnutí na brzdu naopak nestane nic.

Postarší indický manželský pár zažaloval svého syna a snachu za to, že ani po šesti letech manželství ještě nepřivedli na svět potomka a způsobili tak prý žalobcům psychické příkoří, které může odčinit pouze vnouče narozené do jednoho roku či přes 15 milionů korun odškodného.

Petr Schwarz, moderátor a komentátor Českého rozhlasu Plus

Farmáři v Keni vykopali na poli přes půl století starý nevybuchlý dělostřelecký granát. Kvůli nálezu vypukly mezi vesničany hádky – část z nich se totiž domnívala, že to není granát, ale přerostlý kořen. Ať se nepleteme v tom, co nás ohrožuje, přeje posluchačům Českého rozhlasu Plus, sobě i celému světu Petr Schwarz.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Petr Schwarz
Spustit audio