Týden očima Petra Schwarze: Falešné zprávy a praktická politika

27. leden 2018

V sobotu se dozvíme, kdo bude příštích pět let českým prezidentem. Do dvou hodin odpoledne budou ještě otevřené volební místnosti – jen taková malá nápověda pro ty, kdo u urny zatím snad nebyli.

Vláda podala demisi, ale její předseda Andrej Babiš dostal rovnou na Hradě neformální pověření vyjednávat o vládě nové. Začal u komunistů, se kterými teď jeho hnutí ANO dál hledá programové průniky. Naopak úřadující šéf ČSSD Chovanec pouze dostal od premiéra esemesku, že s jeho stranou se bude jednat teprve poté, až si v půlce února zvolí nové vedení.

ODS nechce do vlády s někým, kdo hledá programové shody s komunisty, a lidovci zase do vlády s trestně stíhaným předsedou, což Babiš už zase oficiálně je, státní zástupce odeslal příslušné usnesení.

Praktické lithium

Demise nedemise, vláda koná. Ministr průmyslu v demisi Hüner oznámil, že do týdne podepíše s australskými těžaři dodatek k memorandu o těžbě lithia. Pravda, když před volbami s těmito těžaři toto memorandum podepsal tehdejší sociálně demokratický ministr průmyslu vlády, která mimochodem dostala na rozdíl od té současné důvěru sněmovny, hnutí ANO společně s komunisty velice hlasitě dávali najevo, že je to podle nich výprodej národního nerostného bohatství do rukou nějakých cizáků, což stejnému hnutí podle analytiků dost pomohlo vyhrát volby.

Teď už je ale volební vítězství v kapse, takže nový ministr průmyslu za stejné hnutí ANO mohl připustit, že ono memorandum o skutečnosti, že lithium bude těžit australská společnost, nerozhodlo. Vítejte u lekce praktické politiky v českém balení.

Papež František

Takzvaná alternativní fakta, falešné zprávy a dezinformace představují pro dnešní svět takové nebezpečí, že se k němu cítila potřebu vyjádřit i nejvyšší autorita katolické církve. Podle papeže Františka „neexistuje nic takového jako neškodná dezinformace. Naopak uvěřit v lež může mít strašlivé následky. I zdánlivě nepatrné zkreslení pravdy hrozí nebezpečnými dopady.“ Nelze než podepsat.

Brazilský kriminál

Mimochodem, trestní stíhání oblíbených politiků není zdaleka jen českou záležitostí. V Brazílii dostal 12 let kriminálu za korupci bývalý prezident Lula da Silva, který by jinak měl asi dost velkou šanci stát se prezidentem znovu. Asi nepřekvapí, že i on mluví o tom, že jeho kauza je vykonstruovaná. Jenže i odvolací soud došel k úplně jinému názoru a popularita nepopularita, k původnímu trestu od prvoinstančního soudu mu ještě pár let přidal.

Zajímavé zjištění přinesl rozhovor maďarského náměstka ministra zahraničí pro jedny maltské noviny – tedy rozhovor, kterého by si za normálních okolností asi nikdo více nevšímal. Jenže se ukázalo, že zatímco Orbánova vláda hlasitě a tvrdě odmítá přijímat jakékoli uprchlíky, a už vůbec ne podle kvót, reálně jich přijala více než 1 300, tedy více, než zemi kvóty určovaly. Druhou věcí je, že stejně 90 procent z těchto přijatých uprchlíků šlo rovnou dál do bohatších unijních zemí.

Méně alkoholu

Petr Schwarz

Opět jedna téměř neuvěřitelná zpráva přišla z Ruska, podle ministerstva zdravotnictví se prý podařilo za posledních pět let snížit konzumaci alkoholu na hlavu o celé čtyři pětiny, naopak se prý o čtyřicet procent zvýšil počet sportujících Rusů. Pomohlo prý zdražení vodky, otázkou ale je, kolik lidí dává nyní přednost samohonce a dalším podobným možnostem změnit svůj stav vědomí nápoji nezahrnutými do oficiálních statistik.

Zemřel slavný francouzský šéfkuchař Paul Bocuse, informoval o tom francouzský ministr vnitra a tiskové prohlášení o této ztrátě pro Francii i celý gastronomický svět věnoval i prezident Macron. Ať víme, co je důležité a co pěna dní, přeje posluchačům Českého rozhlasu Plus, sobě i celému světu Petr Schwarz.

autor: Petr Schwarz
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.