Týden očima Petra Schwarze: Dělení, rozdělování, vydělování. A prasata

7. červen 2020

Hranice se začaly otevírat, bez jakýchkoli omezení je možné cestovat na Slovensko, do Rakouska a Maďarska, vláda už nepožaduje při návratu z těchto zemí ani testy na koronavirus.

Posloucháte rádi komentáře a glosy? Všechny najdete na stránkách mujRozhlas.cz

Jednání s Německem pokračují, Polsko zůstává zavřené. Na stránkách ministerstva zahraničí začne fungovat interaktivní mapa, která ukáže, do kterých zemí a za jakých podmínek je možné vyrazit.

Čtěte také

Ministryně pro místní rozvoj Dostálová delší dobu vzbuzovala naděje, že stát přispěje o prázdninách na tuzemskou dovolenou od tří do pěti tisíc korun, pokud vám ten nápad přišel fajn, brzděte s očekáváním, protože brzdí i ministerstvo. Po dotazu Novinek už mluvilo o podpoře v mimosezónním období, menší částce a tak dál, a to ten návrh ještě nebyl na vládě. Takže jestli chcete k něčemu takovému upínat naděje, radši dělit, dělit a ještě jednou dělit. Až do vydělení.

Německá vláda se dohodla na dalším záchranném balíčku pro ekonomiku za 3 a půl bilionu korun, jeho součástí je plošné snížení DPH a prémie pro rodiny s dětmi. Zemřel novinář Jiří Hanák, doyen českých sloupkařů a signatář Charty 77. Hnutí ANO opustil jeho místopředseda, bývalý brněnský primátor Vokřál. ANO se podle něho vydalo od původního liberálního pojetí spíše směrem politikaření v klasické partaji, kde jedinou starostí je vyhrát volby, a navíc je brněnská buňka hnutí napojena na podsvětí.

Ať se přemnožená prasata nemotají lidem do života

Rozdělit Američany se snaží podle bývalého ministra obrany Mattise prezident Donald Trump. Generál reagoval na Trumpovy hrozby, že pošle armádu na účastníky protestů vyvolaných udušením Afroameričana Floyda při zákroku policie. Spojené státy jsou svědkem „následků toho, že jsou tři roky bez zralého vedení“, tvrdí Mattis, který strávil v Trumpově vládě dva roky, než rezignoval kvůli prezidentovu požadavku stáhnout vojáky ze Sýrie.

Čtěte také

Proti nasazení vojáků na potlačení nepokojů se ale vyjádřil i současný Trumpův ministr obrany Esper a prezident pak přibrzdil a oznámil, že armáda zapotřebí v ulicích nebude. Demonstrace proti rasismu vyvolané Floydovou smrtí se přelily i do Evropy.

V Hongkongu komunistická Čína stále utahuje šrouby, přesto si tam lidé i zákazu navzdory připomněli 31. výročí masakru na pekingském náměstí Nebeského klidu, kde armáda a policie brutálně zakročily proti pokojně demonstrujícím studentům. Ve zbytku Číny úřady připomínky masakru důsledně znemožňují.

U nás jsme si připomenuli 70. výročí procesu s Miladou Horákovou, jednoho z velkých symbolů komunistického vraždění. Od výroků předsedy současných českých komunistů a místopředsedy dolní komory parlamentu Filipa o legionářích, které publikoval na ruském armádním webu Rudá hvězda, se Poslanecká sněmovna distancovala a vyzvala Filipa, aby jako ústavní činitel důstojně reprezentoval Českou republiku a tradice její státnosti.

Čtěte také

Česko vypovědělo dva ruské diplomaty v souvislosti s „kauzou ricin“. Podle slov premiéra Babiše byla kauza smyšlená – jeden z diplomatů zaslal falešné informace českým tajným službám kvůli sporům mezi lidmi na ruském velvyslanectví.

Za schvalování teroristického útoku na mešity v novozélandském Christchurchi odsoudil pražský městský soud dva lidi – k dvěma letům podmíněně sedmačtyřicetiletou ženu, která na Facebooku vraha více než padesáti lidí označila za velkého frajera, poděkovala mu za odvahu a vyjádřila přání, aby takových bylo víc, a ke tříleté podmínce padesátiletého muže, který masakr označil za dobrou práci s tím, že konečně měl někdo „koule“ ukázat, jak se na mohamedány musí. Muž tvrdil, že prý chtěl hlavně popíchnout „sluníčkáře“. „Chceme, aby si ti další už uvědomili, že tady přestává všechna sranda,“ apelovala na veřejnost soudkyně Chaloupková.

Petr Schwarz

Do polského města Legnica se vydal divočák a sežral venku si hrajícím dětem svačinu, přivolaní městští strážníci ho odehnali. Ať se přemnožená prasata nemotají lidem do života a nepůsobí škody a bolest, přeje posluchačům Českého rozhlasu Plus, sobě i celému světu Petr Schwarz.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Petr Schwarz
Spustit audio