Týden očima Petra Schwarze: Dědičné hnidy za polární záře

29. duben 2023

Výjimečně silná polární záře byla vidět dokonce až z jižních hranic Česka, ze Šumavy. Špičky vládní koalice jednaly hodiny o tom, jak uspořit v rozpočtu 70 miliard, výsledek je zatím neznámý. Eurostat oznámil, že pro české spotřebitele se v druhém pololetí loňského roku výjimečně zvedla cena plynu, nejvíce z celé Evropské unie, a to zvýšení bylo asi třináctkrát větší než na sousedním Slovensku – tam se cena plynu zvedla o necelou pětinu, zatímco u nás na víc jak trojnásobek.

A nastala mela. Premiér Fiala  tato čísla označil za matení veřejnosti, a měl pravdu v tom, že podobné zvýšení se týkalo jen velmi malého procenta odběratelů.

Čtěte také

Eurostat se bránil, že pouze dal do kontextu čísla dodaná českými úřady a měl také pravdu, český premiér si tedy pozval zástupce energetických firem, Energetického regulačního úřadu i statistického úřadu na kobereček, aby vyřešili, kde se stala chyba.

Statistici se brání, že čísla pro Eurostat nemohou vzhledem k jiné metodice odpovídat číslům pro index spotřebitelského koše a energetičtí regulátoři zase poukazují na to, že měli k dispozici pouze oficiální ceníky dodavatelů s cenami pro nové zákazníky, protože jiné ceny považují dodavatelé energií za obchodní tajemství. Prostě jsme v pořád Česku, i když tu někdy můžeme vidět polární záři.

S milými očekávanými i neočekávanými návštěvami

Prezident Pavel vyrazil se slovenskou prezidentkou Čaputovou vlakem na Ukrajinu, setkali se s ukrajinským prezidentem Zelenským, a navštívili rozmlácená města Boroďanka a Buča, kde se ruští nájezdníci hned na začátku svého vpádu vyřádili i na civilistech.

Čtěte také

Ruský vůdce Putin podepsal výnos, podle kterého už za měsíc mohou být Ukrajinci z okupovaných území, kteří nepřijmou ruské občanství, zbaveni svého domova a deportováni. Ukrajinští partyzáni zabili kolaborantského šéfa policie v okupovaném Melitopolu.

Poslanec za státostranu Jednotné Rusko a generál ve výslužbě Guruljov, který v aktivní službě jen kvůli údajnému promlčení unikl soudu za to, že si z podřízených vojáků udělal otroky sloužící v jeho domácnosti, vyzval, aby se Rusko nestydělo obnovit stalinské represe – sice semlely i jeho dědečka, ale byly prý nutné, protože panovala disciplína. Dříve už Guruljov vyzýval k jadernému útoku na Londýn či spálení Ukrajinců, prostě muž, na kterém může ruská imperiální politika směle stavět. I ty gulagy jako za Stalina.

Další z ruských skalních nacionalistů Igor Girkin známý i jako Strelkov, muž, který se chlubí, že v čele ozbrojených mužů dovezených z Ruska rozpoutal separatistickou proruskou vzpouru na Donbasu, označil nás, Čechy, za „dědičné hnidy“.

Čtěte také

Vzhledem k tomu, že naše proruská pátá kolona považuje výroky ruských nacionalistů za bezvýhradně pravdivé, těším se, že na některé příští proruské demonstraci budou vedle už známých transparentů „Jsem Chcimír a jsem na to hrdý!“ k vidění i transparenty „Jsem dědičná hnida, a jsem na to hrdý!“.

A když už jsme byli u Putinových výnosů, ještě jedna perlička: V závěru týdne reportovaly Izvěstije jako jednu z hlavních zpráv, že Putinovým podpisem byli postaveni na roveň veteránům druhé světové války přeživší obyvatelé obleženého Stalingradu – což pro ty, kteří se dožili i dneška, přináší různé výhody. Izvěstije zdůraznili hlavně nárok na protézy a protetické pomůcky. No, po přesně osmdesáti letech už bylo na čase...

Ve věku 94 let zemřel Ivan Vyskočil, skvělý divadelník, spisovatel i pedagog, za normalizace komunisty vytlačovaný z veřejného prostoru, osobnost, jakých nikdy nebudeme mít dostatek. Kubánská komunistická vláda zrušila tradiční velkou prvomájovou přehlídku, země má totiž kritický nedostatek pohonných hmot.

Petr Schwarz, moderátor a komentátor Českého rozhlasu Plus

Do Maďarska přiletěl papež František a maďarská prezidentka Nováková při té příležitosti udělila amnestii skupině krajně pravicových extremistů, odsouzených za někdejší násilné útoky na politiky a homosexuály – vskutku zvláštní pocta papežovi.

Do kina v aljašském městě Kenai se dostavil zřejmě poněkud zmatený, či naopak velmi vychytralý los. Filmy ho ale nezajímaly, zato ho zaujala miska s popcornem. Krásný sváteční prodloužený víkend pouze s milými očekávanými i neočekávanými návštěvami přeje posluchačům Českého rozhlasu Plus, sobě i celému světu Petr Schwarz.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Petr Schwarz
Spustit audio