Týden očima Petra Schwarze: Dávka předvolební poezie

7. říjen 2017

Už jen dva týdny zbývají do sněmovních voleb a novou zbraní lítého boje o hlasy se stalo lithium, které si doposud celkem v klidu odpočívalo kdesi pod Krušnými horami.

Teď sociálně-demokratický ministr průmyslu Havlíček podepsal s Australany memorandum, podle kterého by se to lithium mělo vytěžit a ještě než překročí hranice u nás také zpracovat - a to například podle komunistů nebo šéfa hnutí ANO Babiše je krádež, protože by podle nich to lithium měl těžit český stát, který to ale na rozdíl od těch Australanů neumí.

Což pravda nemění zas nic na tom, že podepisovat cokoli týkajícího se budoucnosti velkých zásob strategických surovin pár dní před volbami vyvolá podezření celkem logicky, i když to podezření třeba oprávněné není.

Blížící se volby se taky projevují množstvím hesel na billboardech a jinde, pohříchu když člověk ty billboardy autem míjí a vnímá pouze ta hesla, většinou se dá těžko jen podle nich posoudit, co se ještě týká budoucnosti státu a jeho občanů a co má jen pomoci prodávat třeba nábytek.

Posuďte, jakých třeba výzev, slibů a životních pravd se člověku dostane během celkem krátké jízdy autem: Stárněte důstojně, S námi pod mostem neskončíte, Zestátnění exekutorů, Stálý v názorech, Ochraňte domácnost na internetu, Neblábolit (mimochodem, to je hezké předsevzetí, ale dál), Vaše firemní vize dostanou konkrétní obrysy, Lovec mezi sběrači, Pohovky na každodenní spaní, Bezpečnou cestu k moři, Moje poprvé, Letuška - splněný sen, Můžeme, To nejlepší je pod hladinou, Když bohatne země, musí bohatnout i lidé, Občas jdete smůle naproti, Volte Čecha, Dochází nám herci, Máme navařeno, Móda nás baví, Ples upírů, Jeden tým a Pro tátu: pušku do ruky.

Střelba v Las Vegas byla nepěkným probuzením pro mnoho Američanů, kteří doposud hájili právo na nošení zbraně

Kéž se i jiným rozsvítí

Poezie ulice, jakou jen tak nenajdete, přímo český hrdinský epos. Ale ruku na srdce – poznali jste, co z toho vám vzkazují politické strany a co ne?

Dosti neotřelým způsobem lovení voličských hlasů je tento víkend Pohár občanských demokratů, soutěž v palbě z poloautomatické bouchačky na střelnici v Olomouci, která má podle organizátorů prezentovat „snahy ODS odmítnout snahy Evropské unie o omezování držení zbraní v ČR“- ten šroubovaný jazyk je, jak jistě chápete, originální funkcionářský.

Je jistě pěkné pořádat podobnou akci a bojovat za tak ušlechtilou věc jen pár dní poté, co právě z takových poloautomatických zbraní, legálně koupených, jen trochu a za pomoci i u nás volně sehnatelných doplňků vylepšených, zahájil bohatý americký penzista v Las Vegas střelbu do davu 20 tisíc návštěvníků countryového festivalu, desítky lidí zavraždil a stovky zranil. Střelba v Las Vegas byla nepěkným probuzením pro mnoho Američanů, kteří doposud hájili právo na nošení zbraně jako své právo základní ústavní.

Petr Schwarz

Velice poučná byla třeba zpověď jednoho z hudebníků hrajících na onom festivalu, který dramaticky přehodnotil svou dosavadní vášnivou a hlasitou obranu druhého dodatku, když kolem něj lidé umírali a on si uvědomoval, že jeho hrdě nošená zbraň je mu úplně na nic.

Protože kdyby ji vytáhl, nejenže by ničemu nepomohl, ale ještě by se mohli oprávněně policisté domnívat, že on sám je tím vrahem a zastřelit ho. Kéž se i jiným rozsvítí v palici a kéž jejich prozření nestojí další lidské životy, přeje posluchačům Českého rozhlasu Plus, sobě i celému světu Petr Schwarz.

autor: Petr Schwarz
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.