Týden očima Petra Schwarze: Alergie, disciplína a kazatelé loajality

28. duben 2018

Babišova vláda v demisi se už aspoň stihla zapsat do moderních českých dějin – překonala tento týden v délce vládnutí bez důvěry sněmovny první Topolánkův kabinet.

Ten držel skórem devadesáti dnů dosavadní rekord v kategorii vlád, které aspoň nějakým způsobem vznikly na základě demokratických voleb. Hodnota absolutního rekordu však visí mnohem výše – kabinet Rusnokův, vzniklý z vůle prezidenta Zemana, vládl bez důvěry přes půl roku.

Karel Hvížďala: Vzkaz voličům po jednání ČSSD s ANO

Karel Hvížďala

Současné postoje vyjednavačů ČSSD i senátorů musí nutně na veřejnost i na sociální demokraty působit zmatečně.

Mimochodem, když po sto dnech vládnutí, ke kterým se současný Babišův kabinet v demisi také rychle blíží, hodnotila média dosavadní činnost Rusnokovy vlády, shodla se na dvou nejvýraznějších charakteristikách – personální čistky a investování. Pak že se historie neopakuje.

Někteří z Rusnokových či spíše Zemanových ministrů se pak rozhodli pokračovat v politické kariéře a do voleb šli v barvách Strany práv občanů-Zemanovců, se kterými získali ocenění své dosavadní činnosti v hodnotě zisku celého jednoho a půl procenta voličských hlasů. To rozhodně zatím Babišovu hnutí ANO nehrozí, podle posledních průzkumů by stále bylo ve volbách nejúspěšnější, i když jeho voličská podpora mírně, leč setrvale, klesá.

Daniel Veselý: Česká levice na rozcestí, anebo na scestí?

Vojtěch Filip, sjezd KSČM

Víkendový sjezd Komunistické strany Čech a Moravy potvrdil starou pravdu, že tato strana není schopna žádoucí a očistné sebereflexe, když v jejím čele opět stanul milovník starých pořádků Vojtěch Filip, který zvítězil nad Stalinovým pohrobkem Josefem Skálou.

Vyjednávání o vládě nové se dostalo opět do už známé fáze, nějak se zadrhlo. Sociální demokraté se sice po nabídce ministerstva vnitra rozhodli, že budou vyjednávat dál, jejich další podmínky ale znamenaly další problém. Požadavek, aby nemohli být ve sněmovně přehlasováni, totiž naráží na takový drobný ústavní problém, tedy že poslanci mají hlasovat podle svého svědomí.

Samozřejmě, u nás se taková drobnost nebere příliš vážně, je tu přece stranická disciplína, ale přeci jenom. Zvláště když s onou stranickou disciplínou má nyní největší problém sama ČSSD, většina jejích senátorů totiž koalici s Babišovým hnutím ANO odmítla. Za to si senátoři vysloužili zvláště ostré pokárání třeba od místopředsedy strany Zimoly, který je obvinil z neloajality více méně nepřímo, a někdejšího druhého muže strany Haška, který je obvinil z neloajality zcela naplno.

Hranice jsou od toho, aby se překonávaly

Což má zvláštní váhu od politiků, kteří jsou už léta vzorem loajality ke stranickému vedení, zvláště od proslulé lánské schůzky, kam jeli po vyhraných volbách domluvit s prezidentem Zemanem svržení tehdejšího stranického předsedy Sobotky.        

Lukáš Jelínek: Co čekat od ČSSD a KSČM? Výhled nic moc

Lukáš Jelínek

Andrej Babiš může být spokojený. Sociální demokraté s ním budou dál jednat, ačkoliv na nich nenechá nit suchou.

Premiéra v demisi Babiše ovšem zvláště rozezlila další podmínka sociálních demokratů, totiž aby ve vládě nemohl být odsouzený politik, byť by rozsudek byl pouze prvoinstanční a tedy ne pravomocný.

Tedy pravda, hranice jsou od toho, aby se překonávaly, ale jsou tady pořád ještě hranice, z jejichž překonávání naskakuje kopřivka - a to je třeba představa premiéra, který byl odsouzen za trestný čin a přesto zůstává ve funkci a celý národ čeká, jestli odvolací soudy rozsudek potvrdí. Premiéra, který národu i celému světu z čela vlády vysvětluje, že jeho odsouzení je pouze politicky objednané a že tedy ve státě, který řídí, nefunguje ani policie, ani justice.

Petr Schwarz

Zatím se ale kopřivka prý projevuje právě u Andreje Babiše, který je prý alergický na to, když slyší, že je trestně stíhaný. Ano, touto alergií trpí asi všichni trestně stíhaní, prakticky nikdo však nemá s takovou jistotou tak zaručeno, že jejich proces bude ostře sledovaný a každé případné pochybení soudu odhaleno, jako premiér a zároveň druhý nejbohatší člověk v republice, disponující armádou právníků, jakou si zamane.

Ať se my umíme se svými alergiemi vyrovnat lépe, přeje posluchačům Českého rozhlasu Plus, sobě i celému světu Petr Schwarz.

autor: Petr Schwarz
Spustit audio

Související