Tvrdá hudba v těžké době. Popmuseum zve na výstavu o československém rocku

4. duben 2013

V pražském Popmuseu začíná výstava Tvrdá hudba v těžké době. Mapuje československý hard rock a heavy metal až do roku 1989. Pocta kapelám jako Benefit, Orient, Citron nebo Vitacit bude v pražském Popmuseu k vidění do 3. května.

Staří i mladí rockeři uvidí dobové fotografie, plakáty nebo si připomenou fanouškovskou módu související právě s tvrdým rockem. Dalším lákadlem bude Čtvrteční chvilka metalové poezie, kdy budou lidé recitovat texty dobových kapel.

Výstava má připomenout 70. a 80. léta v Československu, kdy fanoušci s dlouhými vlasy a v jeansových bundách poslouchali kapely jako Arakain nebo Katapult. Podle jejího pořadatele Petra Korála se hard rocku a heavy metalu v té době dařilo i nedařilo:

„Co se týče posluchačského zájmu, tak ten byl obrovský. Tehdejšímu režimu ale pochopitelně tvrdá hudba moc nevoněla a snažil se ji muzikantům všemožně znemožňovat.“

Když už ale nějaká česká kapela hrála, ať už převzaté písničky nebo své vlastní jimi inspirované, tak šlo o mimořádně populární záležitost. Dokládají to i slova Petra Korála: „Tenkrát to byl pop, třebaže to bylo tvrdé.“

Popmuseum výstavou pokračuje v mapování historie domácí hudby. Loni nabídlo expozici Kristova léta českého punku, která představila významné punkové skupiny, pololegální koncerty, podzemní časopiseckou činnost nebo obaly některých nahrávek.

autoři: ima , lov , tpa , msk
Spustit audio