Tuzemští operátoři budou muset vyřadit z nabídek zpravodajskou televizi RT, může dojít i na další

27. únor 2022

Kvůli šíření dezinformací zakáže Evropská unie fungování Moskvou podporované stanice RT a internetového serveru Sputnik. Tematický program mají v nabídkách i čeští poskytovatelé placené televize, například SledováníTV.

„Státem vlastněná Russia Today a Sputnik a jejich přidružené společnosti už nebudou moci dál šířit lži, aby ospravedlnily Putinovu válku a zasévaly rozkol v unii,“ uvedla šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová.

Ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek zahájil vojenskou operaci proti sousední Ukrajině. Evropská komise podle von der Leyenové pracuje na tom, jak „mediálnímu stroji Kremlu“ co nejdříve zabránit v šíření "toxických a škodlivých dezinformací".

Čtěte také

„Putin nechce jen dobýt zemí, chce dobýt i lidského ducha svými toxickými informacemi,“ řekl na společné tiskové konferenci s předsedkyní komise šéf unijní diplomacie Josep Borrell. „Dnes děláme klíčový krok a zavřeme kohoutek ruských informačních manipulací v Evropě tím, že zakážeme vysílání RT a Sputniku v unii,“ dodal Borrell.

Dá se předpokládat, že tento krok přesvědčí tuzemské operátory i k vyřazení dalších ruských stanic, které mají ve svých nabídkách. O2 Czech Republic již koncem tohoto pracovního týdne odstranila z nabídky státní televizi Pervij Kanal, ponechala naopak televize TNT a TV1000. Samostatný ruský balíček má v nabídce online platforma SledováníTV.

autor: lukpo | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související