Turecko se chystá reformovat ústavu, opozice vyzývá k protestům

Turecká policie v pondělí zasahovala v Ankaře proti demonstrantům, kteří se shromáždili, aby vyjádřili nesouhlas se zavedením prezidentského systému. O změně ústavy začali v pondělí jednat poslanci tureckého parlamentu. K protestům vyzvala středolevicová opoziční Republikánská lidová strana CHP a také několik nestátních organizací, informuje švýcarský deník Neu Zürcher Zeitung.

Role parlamentu se má omezit pouze na zákonodárství a k přehlasování prezidenta by bylo zapotřebí takzvané kvalifikované většiny, to znamená přibližně tří pětin hlasů. Podle státní zpravodajské služby Anadolu trvají vyjednávání už dva týdny, píše deník.

Turecký deník Evrensel připomíná, že v zemi byly propuštěny tisíce úředníků, jsou zakázané odbory, novináři, vědci, umělci a politici sedí ve věznicích. Dnešní situaci v Turecku list přirovnává k vojenskému převratu v roce 1980 a píše, že parlament rozhoduje o změně ústavy i přesto, že mnozí poslanci z prokurdské Lidové demokratické strany jsou zavřeni. Z toho vyplývá otázka, do jaké míry je postup za takových okolností demokratický. A deník Evrensel soudí, že současné události jsou předzvěstí puče, který má prezidentovi Recepu Tayyipu Erdoganovi splnit jeho sen o všemocném vládci.

Neue Zürcher Zeitung píše, že předseda turecké vlády Binali Yildirim se chce podle svých slov vzdát vlastního úřadu z důvodu, aby skončily zmatky okolo rozdělení moci v zemi. Deník dodává, že tyto zmatky způsobuje především skutečnost, že Erdogan není ochotný smířit se pouze se svou reprezentativní funkcí.

Obava z diktatury

Zavedení prezidentského systému musí v parlamentu posvětit nejméně 330 z 500 poslanců, pokračuje deník. Konzervativní Strana spravedlnosti a rozvoje AKP má k dispozici 316 hlasů a je tudíž odkázána na podporu ultranacionální Strany národního hnutí, kterou v parlamentu zastupuje 40 poslanců. Šéf strany Devlet Bahceli myšlenku na prezidentský systém podporuje, ale někteří členové jsou proti, informuje Neue Zürcher Zeitung a pokračuje.

Obě opoziční strany, Republikánská lidová strana a Lidová demokratická strana se proti reformě bouří. Obávají se toho, že v Turecku vznikne diktatura, a že změna ústavy stávající rozdělení moci de facto zruší. Reforma by výrazně posílila Erdoganovu moc a umožnila by mu jmenovat a odvolávat ministry i rozpustit parlament, píše se v deníku Neue Zürcher Zeitung.

Turecký, vládě blízký deník Star, však píše, že opoziční Republikánská lidová strana ignoruje nejen parlament, ale i samotnou tureckou politikou. Podle listu má Erdogan po reformě pouze převzít úřad předsedy vlády. Jedná se o pouhou změnu ústavy, nikoliv o vytvoření nové, komentuje události list Star.

Třetina občanů situaci nerozumí

Jiný turecký deník Hürriyet připomíná, že o reformě bude rozhodovat obyvatelstvo v referendu. Průzkumy však ukazují, že 36 procent respondentů tématu nerozumí a 28 procent dotázaných má jen nepatrné informace k chystané změně ústavy, píše list.

V případě, že by změnu ústavy turecký parlament schválil, plánuje Erdogan na jaře referendum opravdu vyhlásit, píše Neu Zürcher Zeitung. A projde-li změna ústavy lidovým hlasováním, může se Erdogan v listopadu 2019 sám nominovat do prezidentských voleb.

Parlament i prezident by se v Turecku na základě ústavní změny volili současně na dobu pěti let. Takové volby by zvýšily pravděpodobnost, že by prezident současně disponoval většinou v parlamentu, uzavírá deník Neue Zürcher Zeitung.

autor: rer
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.