Turci jsou podle německých Süddeutsche Zeitung stále obtížnějším spojencem NATO

19. červenec 2019

O čem dnes píše zahraniční tisk? Vybrali jsme komentáře z Turecka a Slovenska.

Jan Fingerland: Premiér Erdogan nechápe, že demonstranti jsou proti němu

V opakovaných istanbulských volbách zvítězil dosavadní starosta jedné z městských částí Ekrem Imamoglu

Nejen v Praze prožívali někteří lidé neděli jako svátek demokracie.

Německý deník Süddeutsche Zeitung se věnuje tureckému nákupu ruských protiletadlových raket S-400 Triumf. Podle komentáře Paula-Antona Krügera chce tímto krokem turecký prezident Recep Tayyip Erdoğan demonstrovat politickou nezávislost na USA a Evropě.

Turecko je členem Severoatlantické aliance od roku 1952. Dnes jeho význam roste kvůli situaci na Blízkém východě. Vztah mezi Ankarou a Washingtonem je ale špatný, kontrakt na ruský systém protivzdušné obrany je dosud nejviditelnějším sporem. Vzdorovitého Erdoğana pohání nedůvěra vůči Spojeným státům už kvůli tomu, že Turkům vadí spolupráce USA se syrskými Kurdy, píše Süddeutsche Zeitung.

NATO nicméně musí být se svým problematickým partnerem trpělivé, připomíná Süddeutsche Zeitung. Stačí se podívat na rozdílné zájmy Turecka a Ruska v Sýrii. Hned je vidět, jak nejasný je vztah obou mocností, uvádí komentář novináře Krügera. Turecko sice zůstane i nadále obtížným partnerem, Erdoğanova ješitnost by však neměla otřást základy aliance.

Kdo najde odvahu vyslechnout Kováčika?

Ptá se v komentáři na stránkách slovenského Denníku N Juraj Šeliga, jeden ze zakládajících členů strany Za lidi, kterou v červnu představil bývalý prezident Andrej Kiska. V textu připomíná, že Dušan Kováčik je speciální slovenský prokurátor, který podle informací médií vynášel informace z vyšetřování rodině Bödörovců, která je spojená se stranou Smer Roberta Fica.

Lída Rakušanová: Slovensko je demokratickou nadějí Visegrádu

Volební noc koalice stran Progresivní Slovensko a Spolu po skončení hlasování ve volbách do Evropského parlamentu

Kdo se v postkomunistické střední Evropě obává, že by se bez Evropské unie náš kontinent utápěl v chaosu nacionalistických vášní, musí v těchto dnech obdivovat Slovensko.

Šeliga se odvolává na Nadaci Zastavme korupci, podle které o vynášení informací řekl policii bývalý šéf kontrarozvědky Peter Tóth. To v souvislosti s vraždou novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové.

Šeliga na stránkách Denníku N vypočítává několik bodů, na které by čtenáři neměli zapomenout: třeba že Bödörovci získali za vlády Smeru zakázky v hodnotě desítek milionů eur, nebo že rodině je blízký bývalý policejní prezident Tibor Gašpar.

Rodinným známým je i podezřelý z vraždy Marian Kočner, dočtete se v komentáři na stránkách slovenského Denníku N.

Šeliga pokračuje slovy, že speciální prokurátor Kováčik měl na stole víc než 60 kauz, od korupce po mafiánské praktiky. Ve známé korupční kauze Gorila nedokázal podat ani jednu obžalobu. Vše jen zdržuje anebo zametá pod koberec.

autor: Jan Burda
Spustit audio

Související