Tunel Panenská na dálnici D8 by měl být po požáru kamionu opět plně průjezdný v pátek v noci

22. leden 2019 14:33

V pátek před půlnocí má být opět plně průjezdný hlavní tah mezi Prahou, Ústím nad Labem a saskými Drážďany. Po sobotním požáru kamionu v jednom z dálničních tunelů Panenská totiž musí technici opravit vybavení. Do té doby je tak vedena doprava v obou směrech dálnice jen jedním z tunelů.

„Hořelo tady v tomto zálivu, kam dojel kamion, kde zakouřil, a od turbodmychadla chytla kabina. Když začal hořet, zapůsobila naše zařízení a hlásila hasičům událost. Ti tady byli asi do 8 minut, a tím pádem to stačili rychle uhasit,“ popisuje průběh sobotní požár tunelový technik Ředitelství silnic a dálnic František Boubelík.

Technici teď musí všechny části tunelu umýt a dát je do původního stavu. „Je to zhruba 200 až 250 metrů od ohniska požáru. Bez toho nemůžeme pustit auta do tunelu,“ Michal Robek, technik firmy Subtera, která má práce v tunelu na starosti.

Podle Jana Rýdla z Ředitelství silnic a dálnic se řidiči znovu dostanou do pravé trouby tunelu Panenská pravděpodobně v pátek o půlnoci.

„Díky rychlému zásahu hasičů a díky systémům odvětrávání na těch samotných zdech bylo na zdech a stropu tunelu kolem 200 ˚C. To znamená, že ten tunel nemusí procházet nějakou dramaticky velkou opravou,“ potvrzuje Rýdl.

Celkové škody po sobotním požáru kamionu dosáhly zhruba 15 milionů korun, z toho škody na vybavení a konstrukci tunelu se pohybují kolem 5 milionů.

autor: bach
Spustit audio

Související