Tsipras obvinil eurozónu z řecké krize. Pak ji Atény opět požádaly o pomoc

8. červenec 2015

Současný řecký problém je projevem neschopnosti eurozóny řešit dluhovou krizi. Ve svém vystoupení v Evropském parlamentu to prohlásil řecký premiér Alexis Tsipras. Země platící eurem ale ujistil, že Řecko bude dál provádět tvrdé reformy. S eurozónou se chce dohodnout, zadlužená země ji dnes navíc opět požádala o úvěrovou pomoc.

Tsipras žádné konkrétní detaily úsporných opatření europarlamentu nesdělil. Připustil nicméně, že Řecko musí řadu věcí změnit, například systém předčasných odchodů do důchodu.

Ujistil, že jeho vláda podle dohody během zítřka předloží takové plány úspor, které budou eurozóně stačit. Tsipras ovšem odmítl dosavadní úspornou politiku, která podle něj byla přehnaná.

Zdůraznil, že Řecko bylo v uplynulých více než pěti letech laboratoří úsporných opatření, která nefungovala a která přinesla jen chudobu a nezaměstnanost. A to chce změnit.

Řecký premiér ve Štrasburku současně podotkl, že jeho vláda teď má od občanů po nedávném referendu velmi silný mandát.

„Evropa je na zásadní křižovatce. To, co dnes označujeme za řeckou krizi, je projevem neschopnosti eurozóny najít trvalé řešení obnovující se dluhové krize. Není to řecký problém, je to evropský problém. A evropské problémy potřebují evropská řešení,“ prohlásil mimo jiné Tsipras.

Řecko dnes také oficiálně znovu požádalo eurozónu o úvěrovou pomoc. Oznámil to mluvčí Evropského stabilizačního mechanismu (ESM). Žádost by měli při dnešní telefonické konferenci posoudit ministři financí členských zemí eurozóny, tedy takzvaná euroskupina.

Zadlužená země by záchrannému fondu eurozóny měla oficiální žádost o nový program finanční podpory předložit nejpozději do čtvrtka. Řešení krize ale musí být podle Tsiprase sociálně spravedlivé a ekonomicky udržitelné.

Čtěte také

Český státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza ale neočekává, že by řecký návrh byl pro země platící eurem dostatečný. Pokud podle něj vůbec nějaký bude.

„Tím, jak si řecký premiér znepřátelil všechny svoje kolegy, tak pokud bude nějaká výsledná dohoda, tak bude určitě výrazně tvrdší, než jaká mohla být na konci června,“ soudí.

Krátce před Tsiprasem promluvil ve Štrasburku také šéf Evropské rady Donald Tusk. „Nedohoda by pro Řeky byla velmi bolestivá,“ upozornil.

Krach jednání by podle něj nejspíš vedl ke kolapsu řeckých bank a následnému odchodu země z eurozóny. Ten by pak měl negativní dopad na všechny země eurozóny bez výjimky, myslí si Tusk.

Definitivní rozhodnutí ohledně Řecka má v neděli udělat mimořádný summit všech 28 států Evropské unie, tedy i Česka.

Kdo vlastní řecký dluh
autoři: ČRo , oho , msk | zdroj: ČTK
Spustit audio