Trvalé kontraindikace jsou vzácné. Vakcína proti covidu se ale odkládá po monoklonálních protilátkách

16. prosinec 2021

Očkování proti onemocnění covid-19 lékaři doporučují naprosté většině lidí. Existují ale výjimky, a to kvůli takzvaným kontraindikacím k očkování. Trvalé důvody, proč se ze zdravotních důvodů neočkovat, jsou velmi ale vzácné. Platí, že u většiny onemocnění a stavů je očkování pro pacienta přínosné. A zejména v případě lidí s komorbiditami, tedy u těch, kteří mají více chorob současně. Jaké kontraindikace se nejčastěji objevují, shrnuje Koronafokus Ondřeje Vaňury.

Kontraindikace je obecně stav pacienta, který nedovoluje určitý lékařský postup, výkon a tak podobně. Může to být například onemocnění, kvůli kterému pacient nemůže brát léky.

Pokud máte otázky související s covidem-19, můžete nám je zaslat na adresu covid@rozhlas.cz. Ve vysílání na ně odpovíme.

V souvislosti s očkováním proti onemocnění covid-19 je nejčastější příčinou kontraindikace alergie na některou ze složek vakcín. O té nemusí pacient dopředu vědět a může se projevit až po první dávce očkování.

Čtěte také

Takové závažné alergické reakce jsou ale velmi ojedinělé, vysvětluje předseda České vakcinologické společnosti Roman Chlíbek, šéf Národního institutu pro zvládnutí pandemie, jehož vznik iniciovala budoucí vláda. 

„Na jeden milion podaných dávek vakcíny se vyskytuje jedna taková závažná alergická reakce, a to zejména ta anafylaktická. To je reakce, kdy pacient musí dostat speciální léky, to jsou ta pera s adrenalinem, anebo musí být hospitalizován,“ přibližuje Chlíbek. 

Kontraindikace mohou být přechodné

Kontraindikace mohou být i jen přechodné. A to třeba u lidí, kteří při léčbě covidu dostali monoklonální protilátky nebo rekonvalescentní plazmu. Ti by neměli být očkovaní dříve než za tři měsíce od podání.

Čtěte také

Dále to mohou být i lidé s chronickým onemocněním, a to ve fázi akutního relapsu.

Tedy třeba u lidí s roztroušenou sklerózou ve chvíli, kdy nastalo výrazné zhoršení stavu a pacient přechodně bere léky – kortikosteroidy. Minimálně dva týdny po jejich dobrání by také neměl být očkovaný.

Bez vakcíny, ale s testem

Pokud si lidé nejsou jistí, zda kontraindikace nemají, je nejjednodušší poradit se se svým praktickým lékařem. Ten by měl nejlépe znát komplexní zdravotní stav svých pacientů. V případě chronických onemocnění se doporučuje poradit s ambulantním specialistou.

Čtěte také

Lékaři mohou případnou kontraindikaci zanést do systému ISIN. V tu chvíli se vše propíše třeba i do aplikace Tečka, která slouží k prokazování bezinfekčnosti.

Ovšem ti, kteří nemohou být proti koronaviru ze zdravotních důvodů očkováni, musí mít kromě potvrzení o kontraindikaci při prokazování bezinfekčnosti i negativní PCR test starý maximálně 72 hodin. Podle současných pravidel se jim test ze zdravotního pojištění hradí pětkrát za měsíc.

Zeptejte se redaktorů Českého rozhlasu na dění kolem epidemie covidu-19 v Česku i vy. Otázky posílejte na covid@rozhlas.cz, odpovíme na ně ve vysílání Plusu. 

Spustit audio

Související