Trumpovo omezení potratů povede ke zvýšení jejich počtu v rozvojovém světě

Jeden z prvních exekutivních příkazů, které tento týden podepsal americký prezident Donald Trump, obnovil platnost protipotratového zákona Ronalda Reagana pozastavenou Barackem Obamou, píše britský deník Independent.

Zákon vyžaduje, aby nevládní organizace, které žádají o federální finance, souhlasily, že „nebudou v cizích zemích provádět potraty ani k nim aktivně vybízet jako k metodě plánování rodičovství“. Trumpovi nevadí, když se budou k potratům v zahraničí používat jiné než americké peníze.

Aktivisté varují, že Trumpův krok naruší životaschopnost mnoha skupin, které poskytují zdravotní péči, antikoncepci a potratové služby ženám v rozvojovém světě. Demokraté a republikáni střídavě zákon ruší a zase zavádějí. V roce 1993 jeho platnost pozastavil Bill Clinton a osm let nato ho znovu zavedl George Bush, Obama ho zrušil v roce 2009, shrnuje Independent.

Více potratů i nakažených AIDS

Trumpovo rozhodnutí naopak povede ke zvýšení počtu potratů, varuje americký týdeník Nation. Připomíná, že Trump podepsal příkaz, který bude mít katastrofální následky pro ženy v zahraničí, jen dva dny poté, co v městech celého světa protestoval milion lidí proti jeho netoleranci a misogynství.

Spojené státy dávají na zdravotnické služby pro ženy víc prostředků než kterákoli jiná země. Jejich poskytovatelé je teď budou muset omezit nebo se dostanou do finančních potíží. Pro ženy to znamená obtížnější přístup nejen k potratům, ale i k antikoncepci, kterou v chudých zemích většinou financují zahraniční dárci. Narušení této pomoci vystavuje ženy většímu riziku nákazy virem HIV a dalšími pohlavními chorobami a zvyšuje pravděpodobnost, že budou vyhledávat nebezpečné způsoby přerušení těhotenství.

Stejný krok George Bushe v roce 2001 mimo jiné postihl skoro 1400 komunit v Ghaně. Tamní Společnost pro plánované rodičovství přišla o 200 tisíc amerických dolarů a snížila počet zdravotních sester o 44 %. V Keni museli dva největší poskytovatelé reprodukčních zdravotnických služeb uzavřít sedmnáct klinik.

Logo

Zcela se zastavil americký vývoz antikoncepce do šestnácti zemí, především afrických. Nejabsurdnější na celém zákoně je, že počet potratů nesnižuje. Četné studie ukázaly, že jejich množství po znovuzavedení legislativy naopak stouplo, píše autorka článku a dodává:

Vědci ze Stanfordovy univerzity dospěli srovnáním stavu před rokem 2001 a po něm k závěru, že v subsaharské Africe vede omezení činnosti organizací poskytujících antikoncepci k většímu počtu nezamýšlených těhotenství, a tím k znásobení potratů. Jiná studie ukázala, že když v Ghaně musely kvůli ztrátě amerických finančních prostředků ukončit činnost venkovské kliniky plánovaného rodičovství, počet těhotenství vzrostl o 12 %. Každé páté skončilo potratem, a jejich množství celkově stouplo o 50 %.

Dotčené organizace budou hledat peníze jinde

Dva největší příjemci finančních prostředků z fondu USAID na plánované rodičovství, nezisková organizace Marie Stopes International a Mezinárodní federace plánovaného rodičovství, hned v pondělí oznámili, že se nové politice nepodvolí. Federace, která přijde o sto milionů dolarů, slíbila, že se bude snažit výpadek nahradit spoluprací s vládami a soukromými dárci.

Marie Stopes International, která často pracuje v nouzových podmínkách, jako byl například Nepál po zemětřesení před dvěma lety, ztratí 30 milionů dolarů, zhruba pětinu ročního rozpočtu. Odhaduje, že Trumpův krok může jen za jeho prvního prezidentského období vést k šesti a půl milionu nechtěných těhotenství, 2,2 milionu potratů, více než dvěma milionům nebezpečných přerušení těhotenství a smrti skoro 22 tisíc těhotných žen, uzavírá americký týdeník Nation.

autor: gzb
Spustit audio