Trumpovi blízcí se před volbami sešli s ruskou právničkou napojenou na Kreml

10. červenec 2017

Ve Spojených státech dál probíhá vyšetřování údajného ruského zasahování do americké předvolební kampaně. A také případné role, kterou v kontaktech s Moskvou sehrál volební tým současného šéfa Bílého domu Donalda Trumpa. Zahraniční média se v této souvislosti věnují novým zjištěním souvisejícím s kontakty nejbližšího okolí prezidenta Trumpa s Ruskem.

Donald Trump a další republikáni prohlašují, že údajné vměšování Ruska do amerických voleb nemělo vliv na jejich výsledek, dočteme se v článku uveřejněném na serveru americké televizní stanice NBC News.

Deník New York Times píše o setkání osob z nejbližšího okolí Donalda Trumpa s ruskou právničkou, která má konexe v Kremlu. Natalie Veselnickaja se s nimi měla sejít těsně po datu, kdy Donald Trump získal nominaci Republikánské strany do souboje o prezidentské křeslo.

Dva týdny poté domluvil nejstarší syn Donalda Trumpa – Donald Trump junior, schůzku s ruskou právničkou v prostorách budovy Trump Tower na Manhattanu, píše deník New York Times s odvoláním na důvěryhodné vládní dokumenty.

Jen seznamovací setkání

Donalda Trumpa mladšího měl na schůzku doprovodit i Jared Kushner, zeť současného prezidenta USA, manžel Ivanky Trumpové. A také tehdejší šéf Trumpovy prezidentské kampaně Paul Manafort.

Paul Manafort, který dříve radil také bývalému prezidentovi Ukrajiny Viktorovi Janukovičovi, se zatím jako jediný k informacím o schůzce s právničkou blízkou Kremlu nevyjádřil. Ale syn i zeť Donalda Trumpa už setkání s ní potvrdili.

Logo

Donald Trump mladší uvedl, že tématem setkání bylo něco úplně jiného než předvolební kampaň. Mělo jít o „krátké seznamovací setkání“, během kterého měli údajně přítomní diskutovat o možnosti obnovit pozastavený program. V jeho rámci Američané mohli adoptovat ruské děti. Tato seznamovací procedura ale trvala více než půl hodiny, komentují New York Times vysvětlení syna stávajícího amerického prezidenta.

„Požádal jsem Jareda a Paula, aby se zastavili. Především jsme diskutovali o adoptování ruských dětí, které byly oblíbené u amerických rodin. Nemělo to nic společného s kampaní a další setkání už nenásledovalo. Nějaký známý mě požádal, abych se s touto právničkou setkal, jenže mi dopředu neřekl, jak se dotyčná jmenuje,“ cituje na svém serveru televize NBC News vysvětlení Donalda Trumpa mladšího.

Až příliš významná právnička

Podle informací, které přináší New York Times, by důvod schůzky nemusel být až tak prozaický, jak tvrdí Trumpův syn. Ruská právnička Veselnickaja je totiž podle amerického deníku právní zástupkyní několika ruských firem, které jsou na seznamu západních sankcí. A je známá snahou přesvědčovat představitele západních zemí, aby sankce zrušily.

Angažovala se také v pokusech o diskreditování Sergeje L. Magnického, právníka a auditora, který v roce 2009 zahynul za záhadných okolností v ruském vězení. Poté, co odhalil jeden z největších korupčních skandálů během vlády ruského prezidenta Vladimira Putina.

Ruský právník a auditor Sergej Magnitskij, který zemřel ve vazbě za dosud nevyjasněných okolností

Ruská právnička také následně proslula jako důsledná bojovnice proti takzvanému Magnického zákonu. Jím vláda bývalého prezidenta Baracka Obamy vyhlásila sankce vůči ruským občanům, kteří podle ní porušovali lidská práva.

Popisovaná schůzka z Trump Tower je první potvrzené soukromé setkání ruského státního příslušníka a členů vnitřního kruhu Donalda Trumpa během prezidentské kampaně. Je to také první případ, kdy je známo, že se jeho syn Donald Trump junior účastnil setkání tohoto druhu.

Kdo všechno chodil do Trump Tower?

Americký deník New York Times dodává, že ruská právnička byla v minulosti vdaná za vysoce postaveného politického činitele v moskevském regionu, který měl na starosti oblast dopravy a přepravy. Mezi její klienty patří například ruské státní podniky. Není tedy překvapením, že její činnost dříve upoutala i pozornost amerického federálního úřadu pro vyšetřování FBI.

List New York Times přidává citaci z rozhovoru Donalda Trumpa juniora z letošního března. Časopisu Times tehdy řekl: „Jestli jsem se setkal s nějakými Rusy? Ano, jsem si jistý, že ano. Ale žádné z těchto setkání nebylo nějak předem domluvené a nachystané. Alespoň si na žádné takové teď nemůžu vzpomenout. A rozhodně jsem se nepotkal s nikým, ani žádné setkání neproběhlo, na němž bych jakýmkoliv způsobem zastupoval kampaň“.

Logo

Schůzka v Trump Tower byla nedávno odhalena vládním činitelům, když zeť Donalda Trumpa, Jared Kushner, který je také hlavním poradcem Bílého domu, podal revidovanou verzi formuláře požadovaného pro získání bezpečnostní prověrky.

Neoznámení takových kontaktů může mít za následek ztrátu důvěryhodnosti. A pokud jsou informace vědomě skrývané nebo jinak upravované, viník riskuje i trest odnětí svobody.

Vyšetřovací komise Senátu tyto údajné ruské zásahy do amerických prezidentských voleb vyšetřuje. Prezident Trump opakovaně popřel jakoukoli tajnou dohodu s Rusy. Při nedávné návštěvě Polska ale americký prezident poskytl mírnou podporu názoru, že Moskva v roce 2016 zasáhla do amerického politického procesu, doplňuje britský deník Daily Mail.

autor: thk
Spustit audio