Trumpova inaugurace byla show za rekordních 90 milionů dolarů

20. leden 2021

„Moc, kterou americký prezident získává, přechází právě tímto takřka magickým momentem přísahy do jeho rukou,“ vysvětluje v Magazínu Leonardo Kryštof Kozák, vedoucí Katedry severoamerických studií na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy.

Účinkují: Kryštof Kozák, vedoucí Katedry severoamerických studií na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy
Připravil: Josef Kluge
Premiéra: 23. 1. 2017

Celý obřad prošel v průběhu staletí výraznou proměnou. „Když se na to podíváme, tak se z toho stala větší a větší show,“ říká expert.

Přesto je role ceremoniálu naprosto klíčová. „Je důležité, kdy se zvolený prezident doopravdy stane prezidentem. Inaugurací získá mimo jiné symbolické klíče od Bílého domu, což je malý svazek klíčů a speciální kartička. Dostane ale také nukleární kódy,“ upozorňuje amerikanista.

Trump při skládaní prezidentského slibu přísahal na dvě bible. Stačilo by úplně jen na jednu, ale jsem rád, že si vybral tu, na kterou prý přísahal sám Abraham Lincoln. Pokud se bude inspirovat alespoň některými Lincolnovými myšlenkami, tak je to dobrá zpráva.
Kryštof Kozák (v archivním rozhovoru)

Čtěte také

Prezident v tu chvíli získá právo nejen dohledu, ale zároveň se stane nejvyšším velitelem bezpečnostních a zpravodajských služeb. „Jak FBI, CIA, NSA, to jsou všechno agentury, které spadají pod exekutivu, a jejich ředitelé jsou mu přímo odpovědní.“

Donald Trump při své inauguraci v roce 2017 získal od soukromých dárců rekordní částku 90 milionů dolarů, a to jen na financování inauguračních oslav. Náklady na zajištění bezpečnosti pak expert odhadl na částku kolem 100 milionů dolarů.

Celý archivní rozhovor si můžete poslechnout v audiozáznamu.

autoři: Josef Kluge , Ondřej Čihák
Spustit audio

Související