Trump přemístil svého prvního vězně z vojenského tábora Guantánamo

3. květen 2018

Americký prezident Donald Trump schválil přesunutí prvního vězně z vojenské věznice Guantánamo od doby, co se ujal svého úřadu. Občana Saúdské Arábie Ahmada Muhammada Hazáa Darbího v úterý převezli do jeho rodné země, kde si odsedí zbývajících 13 let trestu. Jeho propuštěním klesl celkový počet vězňů na 40, informuje britský list Daily Telegraph.

Vojenská káznice se nachází na americké námořní základně v zátoce Guantánamo, kterou si Washington od Kuby dlouhodobě pronajímá už od začátku 20. století. Samotné vězení bylo na místě zřízeno v roce 2002 pro takzvané „ilegální bojovníky“ a členy teroristických organizací zajatých v Iráku, Afghánistánu a dalších zemích v rámci americké války proti terorismu. Administrativa tehdejšího prezidenta George W. Bushe nechtěla, aby tito lidé měli přístup k americkým civilním soudům a tvrdila, že nespadají pod ochranu Ženevských konvencí.

Vězni tak mohli být mučeni, a to pouze na základě podezření z terorismu, aniž by proti nim bylo vzneseno jakékoliv obvinění. V roce 2008 ale Nejvyšší soud Spojených států i těmto lidem umožnil přístup k civilním soudům na americké pevnině.

V nejužších kruzích terorismu

Darbí se v roce 2014 přiznal k válečným zločinům, které spáchal na začátku tohoto století v Jemenu. Americká armáda získala 43letého muže v roce 2002 poté, co byl zatčen v ázerbájdžánské metropoli Baku. Sám sebe následně popsal jako džihádistu, který se dostal do nejužších kruhů Al-Káidy. Stal se tak jedním ze svědků, kteří mohli potvrdit identitu lidí z nejbližšího okolí Usámy bin Ládina. Darbího švagr byl také jedním z útočníků z 11. září 2001.

Na veřejnost se postupem času dostaly Darbího výpovědi, ve kterých popisuje své mučení v americkém vězení. Mluví v nich také o pobytu na samotce nebo o zavěšování v řetězech na dveře. Věznitelé ho také podrobili velmi dlouhým výslechům. Je rovněž známý případ, kdy dozorce na Saúdovy modlitby k Alláhovi reagoval tím, že před ním obnažil své mužství, které následně označil za boha, kterého se Darbí dovolává. Tento voják později stanul před vojenským soudem.

Vězeňský komfort

Po odsouzení Darbího na Guantánamu přestěhovali do pohodlnější cely, stranou od ostatních vězňů. Podle informací listu Miami Herald následně vařil pro dozorce a vojenské právníky, procvičoval si svou angličtinu nebo se dokonce mohl dívat na některé americké seriály.

Darbího přesun do Saúdské Arábie je prvním takovým transferem za vlády Donalda Trumpa. Dosud posledními vězni, přesídlenými z Guantánama, byla čtveřice trestanců, jež odcestovala v posledních hodinách úřadování Baracka Obamy. Tento Trumpův předchůdce sliboval, že vojenský tábor uzavře, kvůli silné opozici v Kongresu se mu to ale nepovedlo. 

Donald Trump naopak po svém zvolení slíbil, že Guantánamo znovu naplní „zlými chlápky“. A americké ministerstvo obrany Bílému domu předalo návrh nových směrnic, na jejichž základě by do americké vojenské káznice na Kubě měli zamířit další vězni, zakončuje Daily Telegraph.

autor: per
Spustit audio

Související