Trump plní své sliby a odstupuje od Transpacifické dohody

Spojené státy odstupují od Transpacifické dohody o volném obchodu (TPP). Jak uvádí americký deník Washington Post, nový americký prezident Donald Trump v pondělí podepsal exekutivní příkaz a potvrdil tak svůj předvolební slib. Transpacifické partnerství, které vyjednal bývalý prezident Barack Obama, podle Trumpa ohrožuje americká pracovní místa. Autorka článku podotýká, že Transpacifická dohoda o volném obchodu měla být největší svého druhu.

Deník dále píše, že Trump podepsal příkaz k odstoupení od Transpacifického partnerství po jednání s americkými průmyslníky, na kterém se řešil stav amerického průmyslu. Samotný Trumpův podpis byla spíše symbolická záležitost, protože Kongres Transpacifickou dohodu neratifikoval.

Agentura Reuters uvádí, že Trump odstoupením od Transpacifického partnerství vzbudil obavy nejen v Japonsku, ale v celém asijsko-pacifickém regionu. V oblasti sílí vliv Číny. Analytik Harry Kazianis z washingtonského think-tanku Centrum pro národní zájmy řekl, že Trump teď bude muset najít alternativní cestu, jak napjaté vztahy s asijskými zeměmi uklidnit.

„Jedním ze způsobů, jak toho dosáhnout, by mohly být nové bilaterální obchodní smlouvy,“ řekl Kazianis a dodal, že Washington by měl jako první oslovit Japonsko, Tchaj-wan a Vietnam. „Tyto státy jsou totiž klíčové pro případnou novou asijskou strategii prezidenta Trumpa,“ uvedl washingtonský analytik v rozhovoru pro agenturu Reuters.

Trumpovy vyhrůžky v národním zájmu

List Washington Post podotýká, že odstoupení Spojených států od Transpacifického partnerství není nijak překvapivé. Další dohodou, kterou by Trump mohl chtít ne rovnou vypovědět, ale upravit, je 22 let stará Severoamerická dohoda o volném obchodu, zkráceně NAFTA. Tato dohoda upravuje podmínky obchodu mezi Kanadou, USA a Mexikem. Deník připomíná, že Trump v pondělí zopakoval vyhrůžky vůči americkým firmám, které by svou výrobu chtěly přesunout za hranice Spojených států.

Odstoupení od Transpacifického partnerství označuje autorka článku za významný zásah proti globalizaci, zahájené po druhé světové válce. Jak list připomíná, jednou z prvních zahraničních návštěv ve Spojených státech bude britská premiérka Theresa Mayová, jejíž země se rozhodla opustit zajeté koleje a nedávno oznámila takzvaný tvrdý brexit.

Jen čestný obchod

Mluvčí Bílého domu oznámil, že v nejbližší době se kvůli Severoamerické dohodě o volném obchodu plánuje návštěva kanadského premiéra Justina Trudeaua a hostem ve Washingtonu bude i mexický prezident Enrique Peña Nieto. „Vše, co chceme, je čestný obchod,“ prohlásil Trump na jednání průmyslníků, píše Washington Post a pokračuje.

Ropa

Mezi hosty na jednání svazů amerického průmyslu byl i předseda představenstva americké chemické společnosti Dow Chemical Andrew Liveris. Po jednání řekl, že Trump pověřil lídry největších podniků vypracováním plánu o tom, jakým způsobem by se mohl podpořit americký průmysl.

Liveris také uvedl, že na jednání se diskutovalo o Trumpově hrozbě uvalit na americké podniky dovozní daň. Ta by se týkala amerických firem, které své produkty levněji vyrábějí v zahraničí a dovážejí je do Spojených států. Deník Washington Post soudí, že uvalení daně na dovoz amerických firem zpět do Spojených států se stává stěžejním bodem Trumpovy obchodní politiky.

Názory se různí

Liveris dále řekl, že prezidentova slova jsou podle něj upřímná: „Trump nepodnikne žádné kroky, aby poškodil naši konkurenceschopnost. Vlastně mu jde o to, abychom byli konkurenceschopnější,“ řekl Liveris deníku.

Názory samotných odborníků na odstoupení USA od Transpacifické dohody o volném obchodu se liší, informuje dále list. Například prezident Rady pro mezinárodní vztahy Richard Haas si myslí, že odstoupení od dohody TPP Spojené státy oslabí a že bude mít za následek oslabení vlivu USA v Asii i ve světě, informuje Washington Post.

Jak dále uvádí, některé průmyslové svazy se zase domnívají, že odstoupení USA od Transpacifického partnerství pozici Spojených států ve světě naopak posílí a upevní tak status Ameriky jako největší světové ekonomiky.

Například prezident Svazu pro zpracovatelský průmysl Scott Paul podle svých slov doufá, že nová jednání ohledně Severoamerické dohody o volném obchodu NAFTA povedou k vytvoření prostoru, kde bude méně místa pro měnové machinace zemí, které nejsou součástí dohody, uzavírá americký deník Washington Post.

autor: rer
Spustit audio