Trump má mezi republikány o 12 procent vyšší podporu než před obviněním. Kandidovat může i z vězení, říká zpravodajka v USA

Jako první americký exprezident si Donald Trump v těchto dnech u manhattanského soudu vyslechne obžalobu. Jaké body jsou její součástí? Pomůže Trumpovi trestní stíhání v další cestě do Bílého domu? A může jako potenciálně odsouzený vůbec znovu kandidovat? Tomáš Pancíř se ptal Jany Ciglerové, zpravodajky Deníku N ve Spojených státech.

Během dnešního soudního jednání se dozvíme, co je v té zatím zapečetěné obžalobě. Americká média informovala o tom, že má mít 34 bodů. Znamená to, že by tam mohlo být víc věcí, než jenom to opakovaně zmiňované poskytnutí peněz bývalé pornoherečce?

Určitě, ale to, že Donald Trump výměnou za mlčení nechal vyplatit ženu, která pod přísahou vypověděla, že s ní měl mimomanželský styk, není trestný čin. Je to jen spouštěcí moment, který na ty trestné činy navazuje nebo z kterého vyplývají.

To, z čeho bude podle dosavadních zjištění médií obžalován, podle svědků, které vyšetřovatelé vyslechli, souvisí s tím, že on tuto částku, kterou vyplatil jeho bývalý pravník Michael Cohen, nepřiznal. Nevykázal ji jako náklady na vyplacení ženy, ale jako právní náklady.

Čtěte také

Tím se podle obžaloby dopustil zfalšování obchodních záznamů. A to samo o sobě také není trestný čin, je to hodnoceno jako přestupek. Nicméně pokud vede k zatajení další trestné činnosti, pak je možné ho vnímat jako trestný čin. Tady přichází nasazení těch dalších možných porušení zákonů. Hovoří se velmi často o volebním zákoně, protože pakliže ty peníze byly vyplacené na to, aby Stormy Daniels mlčela, tak to bylo proto, aby ovlivnila volby ve prospěch Donalda Trumpa. 

V roce 2016 ty volby také vyhrál, takže to byly náklady na volební kampaň, a jako takové je Donald Trump také nevykázal, tedy porušil podle obžaloby zákon o volebním financování. To už jsou dva zákony, které se tím pádem daly porušit. Ale ještě se velmi pravděpodobně dozvíme další okolnosti, na které vyšetřovatel Alvin Bragg přišel.

Republikáni poukazují na to, že se demokraté Donalda Trumpa snaží zničit.

Donald Trump i další republikáni už dopředu to všechno označují za politický proces. Upozorňují mimo jiné, že prokurátor je registrovaným demokratem. Zpochybňuje to roli prokurátora, nebo je běžné ve Spojených státech, že prokurátoři jsou demokraté nebo republikáni?

Běžné to není, ale Alvin Bragg je ve funkci, která je volená. Zdaleka ne všichni státní prokurátoři nebo státní zástupci jsou ve volené funkci, ale on zrovna je. Kromě toho, že je registrovaným demokratem, tak peníze na jeho předvolební kampaň, která ho dostala na místo, ze kterého Trumpa vyšetřuje, mu dala organizace, kterou částečně financuje miliardář George Soros.

George Soros je velkým významným podporovatelem demokratických liberálních sil všude ve světě. Proto republikáni poukazují na to, že je tam jakási linka, kdy se demokraté snaží zničit Donalda Trumpa, protože je to hlavní prezidentský kandidát republikánů.

Skutečnost je ovšem taková, že Alvin Bragg a George Soros se nikdy nepotkali, nikdy spolu nebyli v kontaktu a ten link mezi nimi není přímý. Nicméně odtud vychází ta kritika toho, že to může být politický boj.

Jak velkou pozornost to, co se děje kolem Donalda Trumpa, vyvolává ve Spojených státech? Je to opravdu téma, o kterém se lidé baví s přáteli, v práci, na ulicích, v obchodech?

Já bych vám ráda řekla, že je, protože z médií to tak rozhodně vypadá. Tím, že tady žiji, a ještě v republikánské oblasti, tak často s republikánskými voliči mluvím. Sama jsem ale byla překvapená, že mnohdy jsem to byla já, kdo jim sděloval informace o jejich prezidentovi a o tom, že bude či nebude obviněn.

Americká média se tomu věnují, na naše evropské poměry až přehnaně. Každý pohyb kolony Donalda Trumpa, vrtulníkové záběry toho, kdy letadlo přilétá, odlétá, přisedne, odsedne. Sky News, britská televizní stanice, dokonce měla kamery nastavené na Trumpovo letadlo tady ve West Palm Beach na Floridě, šest hodin předtím, než vůbec začalo poprvé startovat, a nebyla sama.

Čtěte také

Je to zároveň ukázkou toho, že to je obrovské téma a historický okamžik. Není to sledování Donalda Trumpa, jak jede někam na politický mítink. Je to prostě sledování bývalého prezidenta, který bude poprvé v historii USA obžalován. Běžní lidé se o tom baví, zajímá je to, ale nesledují to zdaleka tak jako my novináři, jako americká média, jako lidé, které zajímá politika. Mají svých starostí dost, a tou hlavní je inflace a vysoké ceny.

Dá se očekávat, že tento soudní proces pomůže Donaldu Trumpovi zpátky do Bílého domu?

Už teď vidíme, že mu to pomáhá. Amerika je země rozdělená na dva hlavní hodnotové postoje, liberální a konzervativní. Zatímco u té demokratické, liberální části nejnovější události Trumpovi samozřejmě ještě více uškodily, u té konzervativní, republikánské, je to přesně naopak.

U demokratické části obyvatel Trumpovi nejnovější události uškodily, u té republikánské je to přesně naopak.

Donald Trump má o 12 procent vyšší podporu mezi republikánskými voliči než před zveřejněním toho, že bude obžalován. V souboji s pravděpodobně nejvážnějším protikandidátem, floridským guvernérem Ronem DeSantisem je vidět, jak DeSantisovi podpora klesá a Trumpovi naopak stoupá. Může mu to stačit na to, aby se stal republikánským hlavním kandidátem, ale jestli i na to, aby vyhrál volby v celé zemi, je otázka.

Kdyby byl hypoteticky Donald Trump odsouzen, mohl by znovu kandidovat?

Kandidovat by mohl, ale vykonávat funkci ne. Kdyby byl odsouzen, předpokládáme, že by šel do vězení. To znamená, že by byl incapacitated, tedy že by nebyl schopen vykonávat tu činnost. To je v přímém rozporu s Ústavou Spojených států. Kandidovat může ale třeba i z vězení. 

Mohou se Trumpovi příznivci v New Yorku pokusit o útok podobný tomu na Kapitol v lednu 2021 a jaká jsou na místě bezpečnostní opatření? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Tomáš Pancíř , vpl
Spustit audio

Související