„Trump je nepředvídatelný a jeho řešení nemohou fungovat, jsou to výkřiky,“ říká Jan Švejnar

17. říjen 2016

V kampani před letošními volbami prezidenta USA zaznívají výroky, jaké by dříve vyřadily kandidáta nejen z boje o Bílý dům, ale pravděpodobně by jej diskvalifikovaly i pro jiné práce. Kampaň je plná agresivity a tajných nahrávek, chování voličů je pro sociology a politology zcela nečitelné. Kam se USA vydají po listopadových volbách a který z kandidátů má lepší ekonomický program? O tom v pořadu Interview Plus mluví profesor Kolumbijské univerzity v New Yorku Jan Švejnar.

V hlavní roli populismus

„Současná prezidentská kampaň ve Spojených státech je něco, co se zatím na scéně neobjevilo. Je těžké předvídat jak nakonec dopadnou. Hillary Clintonová sice vede v průzkumech veřejného mínění, ale ne tak silně, jak by se očekávalo," říká k atmosféře prostředí před americkými volbami Jan Švejnar. Zároveň si všímá vysoké míry populismu provázející volební klání. „Donald Trump reprezentuje osobu, která nabízí jasná a zdá se jednoduchá řešení. Podle mého názoru tato řešení nemohou fungovat. Jsou to spíše výkřiky než ucelená představa. Proto si myslím, že Donald Trump nepředstavuje realistickou alternativu."


Na Kolumbijské univerzitě organizujeme před každými prezidentskými volbami debatu mezi hlavními ekonomickými poradci. Letos nejsme schopní najít člověka, který by byl ekonomickým poradcem Donalda Trumpa.Jan Švejnar

Sexuální obtěžování a volby

V posledních týdnech se na veřejnost dostala řada obvinění Donalda Trumpa z nevhodného chování vůči ženám. Tato kauza podle Švejnara může volby ovlivnit, jak ale vysvětluje: „Hillary Clintonová získala navíc několik procent. Na druhou stranu se v tom ukazuje Trumpovo mistrovství, kdy napadl Hillary Clintonovou za to, co dělal její manžel, když byl prezident. Že ona stála při něm a kritizovala ženy, které byly terčem jeho útoků."

Ekonomika především

Důležitým tématem amerických voleb bude i ekonomika. Podle profesora Švejnara chybí Donaldu Trumpovi hlubší ekonomická vize, dokonce i odborní poradci. „Na Kolumbijské univerzitě organizujeme před každými prezidentskými volbami debatu mezi hlavními ekonomickými poradci. Jednoho z Republikánské strany, jednoho z Demokratické. Letos to neuskutečňujeme, protože nejsme schopní najít člověka, který by byl ekonomickým poradcem Donalda Trumpa."

Hillary Clintonové bývá zase často vyčítána loajalita velkým bankám a globálního byznysu. „Její slabina je, že je propojena s establishmentem včetně velkých bank a finančních institucí na Wall Street. Na druhou stranu si myslím, že bude pod takovým drobnohledem, že se bude snažit to, co slibuje, také splnit. Bude opatrná."

Jakým způsobem dochází v USA k přelévání voličů mezi jednotlivými stranami? Co čeká na příštího amerického prezidenta. A co volby nakonec rozhodne? Poslechněte si celý pořad Interview Plus a dozvíte se víc.

autor: bum
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.