Trump chce mír vynutit sílou. Konfrontace se Spojeným státům nevyplácejí, varuje expert

19. prosinec 2017

Americký prezident Donald Trump v pondělí večer představil novou bezpečnostní strategii, která se nese v duchu hesla Amerika především. Zdůraznil v ní čtyři hlavní pilíře: ochranu Spojených států, podporu prosperity, snahu o mír prostřednictvím síly a posilování amerického vlivu. Dokument je zaměřený na domácí bezpečnost, ale změny přináší i v zahraniční politice.

„Zajímavé je, že zhruba padesátistránkový dokument je poměrně věcný. Je vidět, že to psali experti na bezpečnostní a zahraniční politiku, kteří do něj nepromítali své emoce a politické záměry. Naproti tomu projev Donalda Trumpa by se hodil na předvolební shromáždění,“ všímá si redaktor serveru Aktuálně.cz Daniel Anýž.


Trump hned dvakrát zmínil, že spojenci musí plnit své závazky na obranu. Je ochoten kvůli tomu rozdělit NATO na lepší a horší státy.Daniel Anýž

Trump znovu připomněl své vítězství ve volbách a zkritizoval své předchůdce, byť nikoho přímo nejmenoval. Předcházející prezidenti prý vedli Ameriku od jednoho zklamání ke druhému a odevzdali americkou suverenitu byrokratům v cizích zemích.

Samotná strategie shrnuje principy, které Trump definoval ve svých dřívějších projevech. Ze seznamu nebezpečí, kterým musí země čelit, například vypadly klimatické změny. „Vše má nyní být poměřováno vnitřním zájmem Spojených států, Trump se chystá uzavírat dohody po celém světě a klidně se dostane i do konfliktu se spojenci,“ zdůrazňuje Anýž.

Konfrontace se nevyplácejí

Trump také označil Rusko a Čínu za revizionistické státy, které ohrožují americké hospodářské prvenství. Podle čínské ambasády ve Washingtonu by měl americký prezident opustit staré myšlení. Politický geograf Michael Romancov se domnívá, že to může vést ke zkomplikování mezinárodních vztahů.


Trump měl na Čínu spadeno delší dobu. Když pak ale byl hoštěn v Pekingu, kde hladili jeho ego, tak se z něho stal někdo úplně jiný. Totéž platí i pro vztah k Rusku.Michael Romancov

„Spojené státy dlouhodobě sázely na to, že světové společenství vedou svým příkladem. Samy sebe považovaly za model z hlediska politického i ekonomického. Svět, který vznikl po roce 1945, se ale nyní začíná měnit a Američané hledají novou cestu. Je otázkou, zda je Trump správný navigátor,“ podotýká.

Konfrontační přístup v minulosti prý Spojeným státům přinášel problémy, například během války ve Vietnamu nebo při sankcích proti Íránu po roce 1979 a proti komunistické Číně po roce 1949.

autor: bum
Spustit audio