Trump a senátorka Warrenová vyšetřují pád Boeingu 737. Předstírají, že rozumějí všemu, kritizuje WSJ

16. březen 2019

Ani prozatímní nedostatek důkazů o příčině pádu letadla etiopských aerolinek nezabránil americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi a demokratické uchazečce o křeslo v Oválné pracovně Bílého domu Elizabeth Warrenové celou událost komentovat.

Jak už to ale v takových případech často bývá, neznalost věci a málo informací jim nebránila předstírat, že problematice rozumí, píše v redakčním komentáři americký deník Wall Street Journal.

Provoz letadel typu Boeing 737 Max ve svém vzdušném provozu v týdnu postupně zakazovala jedna země za druhou, a nakonec se přidaly i Spojené státy. Zmíněný model totiž havaroval už podruhé v krátké době – loni v říjnu se zřítil stroj indonéské letecké společnosti.

Ještě než americké nebe problematickým Boeingům úřady zapověděly, vyjádřila se k problematice demokratická senátorka Warrenová, která už dříve ohlásila svou prezidentskou kandidaturu. Podle editorialu amerických novin se tak rozhodla nepromrhat možnost získat politický kapitál na lidském neštěstí.

Staré je lepší

Warrenová vyzvala k prošetření mimo jiné toho, jestli uvedení strojů do provozu bez dostatečného tréninku pilotů a dalších opatření nesouviselo také s tím, že prodej modelu Max je významným zdrojem příjmů Boeingu. Americká vláda podle ní mohla vystavit pasažéry riziku jen proto, aby ochránila zisky této společnosti.

Wall Street Journal považuje za neuvěřitelný způsob, jakým senátorka ve svém prohlášení dokázala smísit útok na kapitalismus, protiválečnou rétoriku, útok na Pentagon a protitrumpovskou konspirační teorii.

Trump vytváří politiku strachu, zeď je předvolební přízrak, říká amerikanistka

Donald Trump

Paralýza amerických vládních úřadů pokračuje již třetí týden a pokud v pátek neskončí, stane se nejdelší v historii. U Bílého domu ve Washingtonu kvůli tomu protestovaly stovky státních pracovníků, kteří teď nedostávají peníze a cítí se být rukojmími svého vlastního zaměstnavatele.

Deník nicméně přiznává, že samotný Trump si nepočínal o moc lépe. Své inženýrské dovednosti a schopnosti projevil úvahou na téma komplexnosti moderních technologií.

„Letadla se stávají příliš složitými na to, aby se s nimi mohlo létat. Už nejsou potřeba piloti, ale spíše inženýři z MIT. Vidím to celou dobu u více výrobků. Pořád se hledají způsoby, jak udělat zbytečný krok vpřed, i když je často lepší to staré a jednodušší,“ napsal Trump na Twitteru.

V obecné rovině má prezident pravdu ohledně narůstající spletitosti technologií. Ale vykládání a směšování věcí bez znalosti podstaty může naprosto zbytečně vystrašit veřejnost. Čím déle a více se věnujeme politice, tím jsme raději za Otce zakladatele, kteří nám naštěstí nadělili systém brzd a protiváh, uzavírá komentář deníku Wall Street Journal.

Spustit audio

Související