Triumfální návrat na Twitter? Trump tvrdne na svém Truth Social. Zatím

2. květen 2022

Už je to více než rok, co byl bývalý prezident Donald Trump vyhozen z Twitteru (a mnoha dalších platforem) v souvislosti s násilným vtrhnutím jeho příznivců do amerického Kapitolu. Místo divokého tweetování, se kterým byl Trump dlouho spojen, začal vydávat podobně neuhlazené tiskové zprávy na svém webu, ale také si natruc založil vlastní sociální síť.

Trumpova síť se jmenuje Truth Social. Takže už svým názvem se snaží těžit ze zavádějící teze, že ostatní sociální platformy neférově a nadměrně cenzurují konzervativní uživatele (což je pochopitelná, byť daty nepodložená fáma). Jak těžké je založit novou síť, která by vyznávala absolutnější svobodu slova než Twitter, ilustrovala v posledních letech síť Parler. Té házeli klacky pod nohy giganti jako Amazon nebo Google, což možná nebylo nutné –⁠ má totiž vlastních problémů více než dost.

Trump a tým kolem Truth Social mají ale jiné potíže než ostatní sítě, které se snaží tvářit jako bašty svobody slova. Zatímco Parler a další jsou často zaplavené pornem, spamem, případně i potenciálně zločinným obsahem, na Truth Social ani více než dva měsíce po jejím startu není prakticky vůbec nic.

Komentáře v rubrice Prolomit vlny vyjadřují názory autora.

Ostatně nejlépe to jde ilustrovat na samotném Trumpovi. Do této chvíle na vlastní sociální síť něco napsal jenom jedinkrát, a přitom vesele dál vydává svá zábavná tisková prohlášení na osobním webu. Jeho synové se snaží o něco víc, ale jejich posty jsou mnohdy totožné jako ty, co dávají na jiné sociální sítě. Účet konzervativní stanice Fox News tu sice najdete, ale vedení televize zapřelo, že by s ním mělo cokoliv do činění. Není divu, že Truth Social padají čísla nových stažení. Ředitel sítě Devin Nunes sice po únorových problémech při spuštění sliboval, že do konce března bude vše fungovat, jak má, ale to se nestalo, a na začátku dubna dokonce z firmy odešli dva technologičtí šéfové.

Do toho má Truth Social problém s čekací listinou. Když se chcete registrovat, přijde vám e-mail s vysokým pořadovým číslem, které má evokovat velký zájem o Truth Social (ale upřímně řečeno není příliš důvěryhodné). Spousta uživatelů se tedy dostává na síť až po mnoha týdnech a další stále čekají. Nehotově působí i samotné rozhraní sítě, které sice velmi okatě kopíruje Twitter, ale dodnes tu například nefungují soukromé zprávy, některým uživatelům nefunguje sekce nastavení, kde by si mohli změnit heslo, případně jim síť zakazuje smazat si účet.

Čtěte také

Truth Social už má taky za sebou první „cenzorské“ skandály a obzvláště jeden opravdu komický. Bývalý blízký Trumpův spolupracovník, dlouholetý politický intrikán (odsouzený za maření vyšetřování a ovlivňování svědka a následně omilostněný přímo Trumpem) Roger Stone na síť nahrál fotku trumpovského kampaňového odznáčku, ke kterému dopsal komentář o tom, že Trump vždy varoval před „radikálním islámem“. Algoritmy Truth Social tento příspěvek vyhodnotily jako „citlivý obsah“, a opatřily proto varováním. Stone reagoval s tím, že je přece absurdní, aby Trumpova síť přidávala varování na jeho vlastní odznak.

Na konci dubna pak nejbohatší člověk na planetě Elon Musk oznámil, že kupuje Twitter. Jaký dopad na provoz sítě bude reálně Musk mít, je těžké odhadnout, jelikož je zřejmé, že si správu Twitteru představuje takzvaně jako Hurvínek válku. Nicméně Musk si dlouhodobě stěžuje právě na nedostatečnou oddanost Twitteru svobodě slova. V reakci na převzetí sítě se proto vyrojily spekulace, že by jeho nákup mohl teoreticky znamenat obnovení Trumpova twitterového účtu.

Redakce Fox News se proto ihned Trumpa zeptala, jestli návrat vůbec plánuje. Ten ale sdělil, že sice očekává zlepšení Twitteru pod Muskovým vedením, ale že on je odhodlán zůstat na své síti a prý tam už opravdu konečně začne psát. Otázka je, jestli mu odhodlání vydrží i poté, co se na Truth Social opravdu podívá a uvidí, jaká je to pustá a nefunkční poušť.

Může se Trumpova sociální síť uchytit? Jak jeho plány změní nákup Twitteru Elonem Muskem? Nevrátí se Trump raději k tweetování? Poslechněte si glosu Matěje Schneidera.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.