Tři ‚otrokáři‘ využívali bezdomovce k práci a brali si na ně úvěry. Hrozí jim 12 let

22. květen 2014

Policie na Jičínsku zatkla dva muže a jednu ženu, všichni tři jsou obviněni z obchodování s lidmi, útisku a úvěrového podvodu. Skupina se zaměřovala na lidi bez domova. Vždy jim vzala doklady, nutila je k práci a brala si na ně úvěry. Za to jim hrozí až 12 let vězení.

Podle mluvčí královéhradeckých krajských policistů Ivany Ježkové se jedná o neobvyklý případ. „Pokud mluvíme o obchodování s lidmi, většinou se jedná o prostituci a držení například žen v zajetí,“ uvedla Ježková.

Obvinění – muži ve věku 50 a 29 let a žena ve věku 49 let – jsou podle policie v příbuzenském stavu a pocházejí ze Slovenska. Otrokářství se měli dopouštět nejméně od května 2011 do července 2013.

„Vytipovávali osoby v sociálně tíživé situaci bez domova a nabízeli jim ‚pomoc‘ formou zajištění práce a ubytování. Tyto osoby většinou přebývaly na velkých vlakových nádražích a žily z důchodů nebo z dávek poskytovaných v hmotné nouzi. V okamžiku, kdy na nabídku oslovená osoba kývla, sebrali jí všechny doklady a odvezli pod příslibem sepsání pracovní smlouvy k sobě domů. Od té chvíle jim takový člověk začal sloužit, vykonávat pro ně veškeré manuální práce, a to v podstatě formou novodobého otrokářství bez možnosti úniku,“ popsala Ježková.

Sloužící se ocitli v moci otrokářů, neměli doklady a vlastně ani kam jít, a to ještě nebylo ze strany jejich utiskovatelů všechno.

„Za velmi malý příděl potravy a v zoufalých hygienických podmínkách, někdy i za použití fyzických trestů, nutili tyto osoby kromě práce i k podpisům úvěrových smluv. Brali si na ně půjčky a úvěry, většinou u nebankovních ústavů. Pro tento účel předkládali falešná potvrzení o jejich příjmech tak, aby na úvěr dosáhli. Peníze nebo získané movité věci pak používali pro svoji potřebu, aniž by půjčku začal kdokoliv splácet. Odpovědnost a vina padla samozřejmě na toho, kdo si o úvěr požádal a dostal ho, tedy na právě jimi zneužívanou osobu,“ líčila dál Ježková.

Pachatelé jsou známí nejméně ve třech krajích

Starší muž a žena už byli na Slovensku za podobnou trestnou činnost odsouzeni, trest jim byl podmínečně odložen. I v Česku měli lidé možnost tyto otrokáře poznat.

„Stěhovali se vždy v okamžiku, kdy začali dlužit vysoké částky na nájmu a pronajímatel po nich chtěl dluh splatit. Kriminalisté mají zadokumentováno jejich jednání v Pardubickém kraji, Kraji Vysočina i v našem Královéhradeckém kraji. Po dostatečném zadokumentování a shromáždění důkazů je příslušníci zásahové jednotky zadrželi právě zde na Jičínsku. Při provedených domovních prohlídkách policisté zajistili mimo jiné osobní doklady zneužívaných osob, jejich rodné listy (originály i kopie) a falešné pracovní smlouvy na různé práce,“ popsala Ježková.

Podrobnosti k obětem zatím policie neuvedla. „Nechceme ještě specifikovat ani počet obětí tohoto novodobého otrokářství, ani výši škody,“ řekla Ježková.

autoři: ova , kov
Spustit audio