Tři čtvrtiny občanů jsou pro vstup

15. červen 2003

Češi chtějí do Evropské unie. V referendu podpořilo naše členství v EU více než 77 procent voličů, proti se postavilo necelých 23 procent. Historicky prvního plebiscitu v Česku se zúčastnilo něco přes 55 procent voličů. Konečné výsledky hlasování krátce před 18. hodinou zveřejnil Český statistický úřad. Politici, s výjimkou komunistů, výsledek referenda vítají. Členy Unie bychom se měli stát 1. května 2004.

Konečné výsledky říkají, že pro vstup do Unie se vyslovilo 77,33 procenta voličů, tedy zhruba tři a půl milionu. Proti vstupu hlasovalo 22,67 procenta lidí, tedy něco málo přes milion. Referenda se zúčastnilo celkem 55,21 procenta z více než osmi milionů oprávněných voličů.

Premiér Vladimír Špidla považuje výsledky "euroreferenda" za úspěch. Lidem, kteří dorazili k prvnímu plebiscitu v historii země, poděkoval za účast. Jak zdůraznil, je hrdý na to, že je premiérem státu s "tak angažovanými občany".

Logo

Podle premiéra udělala Česká republika v těchto dvou dnech krok, o kterém jsme dlouho snili. Jak řekl, občané svobodně, poprvé v přímém hlasování rozhodli o otázce, jejíž váha se dá velmi těžko posoudit. "To Ano je jasné, nikdo je nemůže zpochybnit, nikdo nemůže zpochybnit způsob, kterým bylo dosaženo, nikdo nemůže kohokoli obvinit, že se nepostupovalo čistě, demokraticky a poctivě."

Prezident Václav Klaus výsledek tohoto typu očekával. Účast mohla být vyšší, ukázalo se však, že i tak byla vyšší než v zemích s povinným kvórem účasti, řekl prezident. Podle jeho názoru je teď třeba dívat se dopředu. Velmi záleží na tom, jak se v EU zabydlíme a jaká ona sama bude.

Podle šéfa naší diplomacie Cyrila Svobody je referendum úspěchem všech občanů České republiky. "Uzavírá se jistá epocha našich dějin i po pádu totalitního režimu, protože vstupem do Evropské unie se završuje tento proces. Pro mě je ještě velmi důležité, že se završuje i náš proces po rozdělení společného státu, že opět budeme v jednom prostoru se Slováky, což je něco, co je také velmi důležité pro soužití našich národů."

Účast občanů na hlasování ocenil i šéf opoziční ODS Mirek Topolánek. "Já bych chtěl poděkovat všem občanům České republiky a speciálně voličům ODS, že navzdory kampani a navzdory pokušení vyrovnat se s touto vládou volili zodpovědně a ten výsledek je velmi přesvědčivý, takže já jsem velmi rád."

Předseda KSČM Miroslav Grebeníček znovu potvrdil, že komunisté nejsou vstupem země do Evropské unie nadšeni. Lidé budou podle něj Unií rozčarováni. "Byly vyjednány špatné podmínky pro Českou republiku a většina našich občanů, pokud uvěřila té propagandistické taškařici, tak ty iluze brzy ztratí."

Hradčanské náměstí v Praze se po oznámení výsledku hlasování proměnilo v koncertní sál pod širým nebem. Na slavnostním večeru, nazvaném Ta naše Evropa, vystoupilo na šest desítek umělců, kteří zazpívali "pro" i "proti" Evropské unii. Akce přilákala asi dvě tisícovky lidí. Tečku za oslavami udělal velký ohňostroj nad Prahou.

Česko je v pořadí sedmou kandidátskou zemí, která přistoupení k Unii schválila. Jak hlasovali naši sousedé? V Maďarsku přišlo volit přes 45 procent voličů, z nich pro členství v EU bylo skoro 84 procent. Na Slovensku dorazilo k urnám více než 52 procent lidí, z toho 92 procent řeklo ano. Poláků přišlo k všelidovému hlasování bezmála 59 procent, vstup podpořilo přes 77 procent hlasujících.

Podrobné výsledky hlasování v jednotlivých krajích naleznete v tabulce.

autoři: ark , duv , mri , heš , mta
Spustit audio