Trhliny ve shodě mezi Francií, Ruskem a Německem

14. duben 2003

Nešlo si toho nevšimnout. Rusko-francouzsko-německý summit v Petrohradu koncem uplynulého týdne nepřinesl to, co všichni očekávali. Pokus o další ukázku jednoty mezi odpůrci války v Iráku byl teď, kdy se vojenské operace chýlí ke konci, mnohem méně přesvědčivý, než předchozí koordinované úsilí trojky vojenskému zásahu zabránit.

Sotva si svět zvykl na existenci ad hoc vytvoření osy Moskva-Paříž-Berlín, už si bude muset pomalu začít zvykat na to, že se trojka do historie zapíše jako účelové spojenectví nedlouhého trvání.

Výsledkem dvoudenních diskusí mezi Vladimírem Putinem, Jacquesem Chiracem a Gerhardem Schröderem byl očekávaný závěr, že ústřední role by v poválečném Iráku měla patřit Organizaci spojených národů. Pozorovatelům ale nemohlo uniknout, že státníci předstoupili před novináře bez toho, aby se, jak to v takových případech bývá obvyklé, mohli opřít o formální společné komuniké. Ani o další, i když nenápadné známky toho, že se Francii, Rusku a Německu nedaří táhnout za jeden provaz, nebyla nouze.

Podle pondělní analýzy listu International Herald Tribune byly názorové rozdíly dobře patrné ze slovníku, který jednotliví účastníci summitu používali k popsání postojů svých zemí k situaci v Iráku. Například v souvislosti s poválečnou obnovou Iráku zvolil kancléř Schröder poněkud jiný slovník, než jeho partneři. Mluvil o tom, že obnova Iráku by měla proběhnout pod zastřešující autoritou OSN. To se dá ovšem vykládat mnohem šířeji, než vyjádření Francie a Ruska. Z nich jednoznačně vyplývá, že Američané a Britové by měli dominantní roli v procesu poválečné obnovy Iráku přenechat světové organizaci.

Několik důkazů toho, že nejde pouze o různý výběr slov,která ve skutečnosti popisují totéž, nabídly další vyjádření účastníků summitu. Chirac v souvislosti s britskými a americkými vojenskými silami v Iráku používal obrat okupace. Schröder naopak Brity a Američany důsledně označoval za koaliční síly. Zatímco francouzský prezident neodolal pokušení vrátit se k tématu chybějící rezoluce OSN, výslovně umožňující použití síly v Iráku, spolkový kancléř dal rozhodně najevo, že se minulostí odmítá zabývat.

Schröder také vyjádřil naději, že vojenské vítězství spojenců na bojištích bude zároveň vítězstvím pro Irák i pro celý region. Zároveň potvrdil předchozí vyjádření mluvčího spolkové vlády, který řekl, že trojka Francie-Německo-Rusko není žádným, cituji: "plánovaným dlouhodobým uskupením". Konec citátu. Podle pozorovatelů by mohlo jít o první náznak toho, že se Německo po několikaměsíční závislosti na francouzských zahraničně politických iniciativách pokouší vehementněji prosadit vlastní zájmy.

Chirac s ohledem na svůj vlastní loňský volební úspěch i úspěch pravice v parlamentních volbách se nemusí příliš ohlížet na to, jaký vliv má jeho zahraniční politika na voliče. Schröder a s ním i Putin naopak na domácí veřejné mínění musejí brát velké ohledy. Spolkový kancléř s ohledem na velmi těsnou většinu, kterou má jeho vláda v parlamentu a ruský prezident proto, že v příštích dvanácti měsících čekají Rusko parlamentní a prezidentské volby.

Podobné vnitropolitické ohledy jsou ale příčinou různých stanovisek. Schröder se pokouší zaujmout ke Spojeným státům smířlivější postoj a přiblížit se tak k politice křesťanských demokratů. Průzkumy volebních preferencí totiž soustavně vyznívají ve prospěch opozice, která upřednostňuje omezenou roli OSN v poválečném Iráku. Otázkou však zůstává, nakolik je právě postoj sociálních demokratů a zelených k Iráku příčinou jejich klesající obliby u voličů a nakolik je tento trend výsledkem jiných problémů vládní koalice.

Vyjádření Vladimira Putina naopak naznačují, že si ruský prezident slibuje větší vnitropolitické zisky od protiamerické rétoriky, než z překotné snahy o zlepšení iráckou krizí pošramocených vztahů se Spojenými státy. Putin podobně jako Chirac pocítil potřebu vrátit se do minulosti. Prohlásil, že pád režimu Saddáma Husajna sice vítá, avšak nemělo k němu dojít za použití síly. Neodpustil si také poněkud jízlivou poznámku o tom, že se spojencům zatím na území Iráku nepodařilo najít zbraně hromadného ničení.

Fakt, že předválečné souznění Francie, Německa a Ruska utrpělo citelné šrámy, lze překvapivě rychlým a jednoznačným úspěchem spojenců v Iráku vysvětlit jen zčásti. Trojku teď může stmelovat bezprostředně snaha o ochranu vlastních zájmů v Iráku. Dlouhodobě pak, slovy prezidenta Chiraca, "pojetí světa, vylučující unilateralismus". Summit v Petrohradu však naznačil, že k jednotě, která by byla základem dlouhodobého spojenectví, mají Paříž, Moskva a Berlín hodně daleko.

autor: Bohumil Šrajer
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.