Třetí svazek deníků Sławomira Mrożka

3. květen 2013

V Polsku vyšel třetí svazek deníků polského prozaika, dramatika a především satirika Sławomira Mrożka. Autor se v něm zaměřil na období, které sice strávil v exilu, ale i tak velmi silně prožíval vyhlášení výjimečného stavu v Polsku.

Nejslavnější polský satirik, narozený v roce 1930, své deníky psal od roku 1962 až do roku 1999. Tedy téměř čtyřicet let. Třetí svazek, který letos na jaře vyšel v Polsku, se zaměřuje na období 1980 až 1989. De facto na dobu od vyhlášení výjimečného stavu až po svržení totalitního režimu u našich severních sousedů. „Polsko je okupovanou zemí a není jiného řešení, než té okupaci až do smrti vzdorovat. Konec kompromisů.“ Taková je jedna z poznámek, které si krakovský rodák zapsal do svého deníku v prosinci roku 1981.

Jak ovšem dodal server Onet.pl, spisovatel v té době neprožíval jen tragické události v jeho rodné zemi. Po odchodu do emigrace v roce 1963 pro něj konečně v 80. letech nastala doba, kdy by si neměl na co stěžovat. Jeho hry byly vřele přijímány, avšak on trpěl tvůrčí krizí. A tu léčil alkoholem. „V tom deníku je hodně alkoholu,“ komentoval týdeník Polityka. Podle něj třetí svazek vyžaduje od čtenáře hodně trpělivosti. Mrożek se mučí myšlenkami a čtenář s ním. Výtka to však není, týdeník dal třetímu svazku nadprůměrné ohodnocení.

Satirik v 80. letech bojoval sám se sebou. Na jedné straně byl přesvědčený, že má výjimečný talent. A na straně druhé měl dojem, že tento talent neumí využít. Na jednu stranu vzpomínal na své blízké v Polsku. A naopak se trápil tím, že mu polský původ překáží v kariéře. Navíc poté, co v roce 1968 ostře odsoudil invazi vojsk Varšavské smlouvy do bývalého Československa, byla na východní straně Železné opony jeho díla zakázána. Přitom se v životě Mrożka jednalo o dobu, kdy sklízel ovace publika. A hlavně poznal svou druhou ženu Susanę.

Jak poznamenal server Onet.pl, někteří čtenáři předchozích dvou deníků byli zklamáni tím, jak se Sławomir Mrożek soustředí na své nálady a své já. Také on ve třetím svazku, při čtení deníků starých dvacet let přiznává, že byl až hystericky zaujatý sám sebou. Ovšem na stylu psaní o svém životě se rozhodl nic nezměnit.

autor: Dagmar Langová
Spustit audio