Trend: hračky jako plyšový syfilis nebo mozková buňka. „Za ebolu nám nadávali," říká prodejce

26. leden 2017

Zmenšenou buňku srdeční svaloviny z lásky, deset centimetrů velkou bakterii kapavky jako varování. I takové dárky si v poslední době lidé navzájem dávají. Fenomén mikrobů ve formě plyšových hraček má původ ve Spojených státech, v roce 2002 se na trhu objevily čtyři základní mikroorganismy. Dnes už jich je přes 120.

„Celý princip je postavený na tom, že se vezme skutečná podoba mikrobu nebo bacilu, několikanásobně se zvětší a udělá se z něj takováto plyšová hračka,” vysvětluje Zdeněk Oubrecht, výhradní obchodní zástupce obřích mikrobů pro Českou republiku.


V podstatě jakákoliv věc může být didaktickou, když se k ní tak přistupuje a uchopí se tak, že to může dítě v dané věci rozvíjet. To záleží na rodičích, učitelích a dětech samotných. Markéta Majerová (SCIO)

V obchodě si tak můžete koupit úplavici, vlasovec psí, vzteklinu nebo bakterii z meteoritu, nejprodávanějším plyšákem je mozková buňka. Jedna z kategorií jsou i pohlavní nemoci, na prodej je tedy třeba i plyšová kapavka, která vypadá jako šedý váleček. „To asi není úplně dětský plyšák, ale naši plyšáci slouží částečně jako výukový materiál pro mladé zdravotníky. K mikrobům je dodávána i příloha s jednoduchým textem, o co se jedná,” říká Oubrecht.

Před třemi lety zažil prodejce nevybíravé slovní útoky, šlo o plyšovou podobu viru Ebola. „Vzniklo několik článků, jak si dovolujeme obchodovat se smrtí. Vyvrcholilo to tím, že si od nás nemocnice na Bulovce objednala 190 plyšových Ebol jako silvestrovské dárky,” vypráví prodejce.

Tulit se k Botuliniu


Plyšák může být i trošku náhražka. Ty děti, které jsou smutnější nebo mají málo fyzického kontaktu s rodiči, můžou mít větší tendence k tulení se s plyšákem. Některým dospělým vydrží obliba plyšáků po celý život. Pavla Koucká

Plyšovou hračku ve tvaru pohlavní nemoci nebo spermie si dávájí především dospělí. Podle psycholožky Pavly Koucké může dvojsmysl znamenat i pozitivní motivaci. „Když třeba proutník dostane jako dárek plyšovou syfilitidu, asi se zamyslí, co mu chce ten darující říct. Jestli bych neměl ten svůj životní styl nějak přehodnotit,” říká Koucká.

Psycholožka oceňuje, že mohou plyšoví mikrobi pro teenagery v kritickém věku znamenat svého druhu citovou oporu. „Dospívajícím od druhého stupně základní školy už může připadat trapné vzít si plyšáka třeba na lyžák, ale tulit se ke Colostridiu Botuliniu, to je docela cool, ne?” říká.

autoři: bum , vis
Spustit audio