Tradiční ohňostroj odstartoval v Hradci Králové připomínky všech výročí roku 2018

26. prosinec 2017 10:30

Rok 2018 je ve znamení několika výročí. Mezi nejvýznamnější patří 25 let od obnovy samostatného českého státu a 100. výročí vzniku samostatného Československa. Město Hradec Králové si je připomene oslavami včetně oficiálních ceremoniálů, a kromě jiného i výsadbou pamětních lip.

Hned 1. ledna 2018 v rámci tradičního „Prvního dne spolu“ na Velkém náměstí si veřejnost připomene 25. výročí obnovení samostatného českého státu slavnostní ceremonií za účasti zástupců města, Armády ČR a Městské policie Hradec Králové.

Novoroční program akce „První den spolu“ začne již v 16 hodin promítáním sestřihu reportáží z významných událostí roku 2017 ve městě a dokumentu připomínajícího významná výročí roku 2018 na velkoplošnou obrazovku. Podávat se bude teplý punč, čaj a čočková polévka.

Ohňostroji, který oficiální program podvečera ukončí pár minut po 18. hodině, bude předcházet zvonění zvonu Augustin na hradecké Bílé věži.

O den později, 2. ledna v 15 hodin, bude k výročí vzniku samostatné České republiky vysazena pamětní lípa na rohu ulic Československé armády a Divišovy, vedle sídla Boni pueri a areálu Vrbenského a Gayerových kasáren.

Na pozemku stojícím přes křižovatku naproti Adalbertinu stál kdysi památník a pietní místo, které v průběhu příštího roku projde velkou proměnou.

Vyroste zde památník padlým legionářům 4. československého střeleckého pluku Prokopa Velikého a poručíka Jana Gayera a v říjnu se tady vysadí další pamětní lípa na druhé straně od památníku, tentokrát ke 100. výročí Československa.

autoři: Petr Vinklář , baj
Spustit audio

Související