Topinambury by měli zkusit pěstovat hlavně diabetici

22. leden 2016

Je to totiž plodina, která pochází ze Severní Ameriky, kde ji běžně pěstovali Indiáni. Patřila k jejich základním potravinám. Kromě množství vitamínů obsahuje ale i inulin.

„Dokonce i jméno topinambur pochází od indiánského kmene Topinambus. Ti ji pěstovali ve velkém, a taky samozřejmě rádi konzumovali,“ říká Ludmila Dušková, zahrádkářská odbornice.

Navíc jsou velmi zdravé a obsahují celou řadu významných látek, jako je vláknina, vitamíny C, D, skupiny B a navíc má i inulin. „Ten je velmi důležitý pro lidi s cukrovkou. Inulin totiž lidský organismus vstřebá i bez přítomnosti inzulínu.“ Pokud tedy potřebujete snížit hladinu cukru v krvi, je pro vás topinambur tím pravým! Ale je to plodina jen pro zpestření jídelníčku.

Ale co to vlastně je?

Je to druh slunečnice, latinský název je Helianthus tuberosus. Je to na rozdíl od slunečnic plodina vytrvalá, klasická slunečnice je jen letnička. „Topinamburu můžete pěstovat neustále, množí se sám vytvářením nových hlíz.“

Pokud se pro jeho výsadbu rozhodnete, myslete na to, že vám dokáže zamořit velkou část pozemku. Patří tedy někam na okraj, na místo, se kterým dál nepočítáte pro další plodiny.

Čtěte také

Celoroční plodina

Kromě toho, že jsou Topinambury vytrvalé, tak dobře snáší i mrazy. „Na zahradu si tak pro něj můžete zajít celoročně, ve chvíli, kdy na ně máte chuť,“ upřesňuje Jan Kopřiva. Jsou to až 2,5 metrů vysoké a taky mohutné rostliny. Klidně se dají využít i pro odstínění místa třeba k posezení a vytvoření přírodní stěny.

Jak sadit?

Pokud chcete užívat ale jen hlízy, tak ty se sází na jaře. „Postup je podobný jako v případě brambor. Tedy do řádků, klidně i metr od sebe, v řádku pak na 50centimetrovou vzdálenost. Nahrneme na ně tak 15 cm zeminy.“

Během léta se vám v zemi vytvoří hlízy, které sklízíte opět stejně jako brambory. „Ale opravdu pozor na možné zamoření zahrady. Já jsem na to sám doplatil a pak jsem je musel likvidovat jako plevel. Takže doporučuji je pěstovat jako jednoletou plodinu,“ varuje Kopřiva.

02767149.jpeg

Ostatní záznamy poraden najdete v Dopoledni s Dvojkou.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.