TOP 5 Pro a proti: Zaujaly vás debaty o Nabarveném ptáčeti, cestování i Trikolóře

23. prosinec 2019

Celý rok jste četli a poslouchali debaty v pořadu Pro a proti, kde jsou vždy dva hosté, kteří mají různý pohled na dané téma. Které z nich jste v roce 2019 četli nejvíc?

1. Nabarvené ptáče

Václav Marhoul jako první český režisér po mnoha letech opět pronikl do hlavní soutěže Benátského filmového festivalu. Nezískal sice žádnou z hlavních cen, ale o snímku Nabarvené ptáče se hodně mluví. Využívá Marhoulovo filmové zpracování úspěšně příležitosti, které mu románová předloha Jerzyho Kosińského nabízí? O tom diskutovali redaktor časopisu Film a doba Martin Šrajer a filmový publicista Daniel Zeman.

Režisér Václav Marhoul během natáčení filmu Nabarvené ptáče v Boleticích na Českokrumlovsku

2. Povinná maturita z matematiky

Ministr školství Robert Plaga (ANO) přišel s návrhem zrušit už schválenou povinnost maturovat od roku 2021 z matematiky. Je to dobrý nápad? To bylo téma pro ředitelku pražského Gymnázia Nad Štolou a předsedkyni Asociace ředitelů gymnázií Renatu Schejbalovou a ředitele Masarykovy střední školy chemické a předsedu Unie školských asociací Jiřího Zajíčka.

Povinná maturita z matematiky je stále nedořešený problém. Proč jsou dosavadní výsledky maturantů tak neuspokojivé?

3. Regulace cestovního ruchu

Evropská města se snaží omezit masovou turistiku. V některých z nich už kvůli záplavě turistů demonstrují obyvatelé, například v Barceloně nebo v Dubrovníku, kterému dokonce hrozí vyškrtnutí ze seznamu světového dědictví UNESCO. Měli bychom o regulaci cestovního ruchu uvažovat i v Česku? Diskutovali bývalý předseda Strany zelených Matěj Stropnický a ředitel agentury Czech Tourism Jan Herget.

4. Odvolání ministra Staňka

Spor o ministra kultury nevyřešila ani schůzka premiéra Andreje Babiše (ANO) s prezidentem Milošem Zemanem v polovině července. Ten plánoval ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD) odvolat k 31. červenci a o jmenování jeho nástupce podle premiéra rozhodnout v polovině srpna. Poškozuje prezidentovo chování politickou kulturu, nebo dokonce ústavu? O tom před koncem července debatovali ústavní právník Aleš Gerloch a komentátor Deníku Referendum Petr Bittner.

Ministr kultury Antonín Staněk

5. Vznik Trikolóry

V Česku vzniklo nové hnutí občanů Trikolóra, kterou založil Václav Klaus mladší. Slibuje hájit tradiční rodinu, řešit české (ne cizí) problémy a také chránit lidi, kteří pracují a platí daně. Má taková iniciativa šanci na úspěch? To bylo téma pro místopředsedu sněmovního výboru pro obranu za ČSSD Jaroslava Foldynu a zastupitele Jihomoravského kraje a podnikatele Jiřího Hlavenku (nestraník za Stranu zelených).

Václav Klaus mladší zakládá hnutí Trikolóra

Všechny díly pořadu Pro a proti najdete přehledně na našem webu.

autoři: Veronika Sedláčková , Michael Rozsypal , Petr Dudek , Karolína Koubová , Tomáš Pavlíček , jpr
Spustit audio