Top 10 nových druhů za rok 2012

23. květen 2013

Mezinárodní ústav pro výzkum druhů při Arizonské státní univerzitě zveřejnil seznam deseti nejzajímavějších druhů, které byly popsány v roce 2012. Nejnápadnějším z nich je šváb, který září ve tmě, a bizarní mořská houba.

23. květen je dnem, v němž by slavil narozeniny švédský přírodovědec a zakladatel moderního pojmenování organismů Carl Linné (23. května 1707). K tomuto výročí Mezinárodní ústav pro výzkum druhů už pošesté zveřejnil seznam deseti nejzajímavějších nově popsaných druhů. Vědecký výbor je letos vybral z více než 140 nominovaných.

Stejně jako v loňském roce je mezi nimi jediný savec a stejně jako loni, kdy se na seznam dostal „kýchající langur“, je to nový druh primáta. Kočkodan lesula (Cercopithecus lomamiensis) pochází z pralesů Demokratické republiky Kongo. Nápadné jsou na něm oči, které jsou údajně podobné těm lidským.

Mláďata kočkodana lesula (Cercopithecus lomamiensis)

Kromě kočkodanů lesula najdeme na seznamu deseti nejzajímavějších nových druhů dva další obratlovce. Žába Paedophryne amanuensis je vůbec nejmenší známý obratlovec – dospělí jedinci měří v průměru jen 7,7 milimetru. Jejím domovem jsou pralesy Papuy Nové Guinei, v nichž žije v lesní hrabance. Kdyby miniaturní žabka místo toho žila v Panamě, byla by zřejmě lákavým soustem pro další nově popsaný druh: zdejšího hada s latinským jménem Sibon noalamina. Svým černobílým pruhováním napodobuje jedovaté korálovce, ale sám je neškodný a živí se vajíčky obojživelníků, žížalami a slimáky.

Hmyz je na letošním seznamu top 10 nových druhů zastoupen dvakrát. První druh je zajímavý především způsobem, jakým byl objeven pro vědu a který souvisí se sociálními sítěmi. Amatérský fotograf v Kuala Lumpuru vyfotografoval krásně zbarvenou zlatoočku. Snímek vystavil na Flickru, kde si ho všiml americký entomolog. Jakmile získal živý exemplář, bylo potvrzeno, že jde o dosud neznámý druh zlatoočky, který dostal jméno Semachrysa jade. Druhý hmyz ze seznamu, šváb Lucihormetica luckae, je pozoruhodný sám o sobě. Jde o jeden z mála známých druhů švábů, kteří jsou podobně jako světlušky schopni luminiscence. Zářící šváb pochází z Ekvádoru, kde už možná vyhynul. Druh byl totiž popsán na základě jediného, 70 let starého exempláře z oblasti, kterou těžce poničil výbuch sopky Tungurahua.

Žába Paedophryne amauensis je vůbec nejmenší známý obratlovec

Snad nejbizarnějším živočichem je dravá mořská houba Chondrocladia lyra, která byla objevena v hloubce přes 3000 metrů u pobřeží Kalifornie. Vytváří dlouhé vertikální větve, na jejichž koncích jsou jakési malé balonky. Toto neobvyklé uspořádání těla umožňuje houbě maximalizovat povrch těla, kterým lapá plankton.

Dva další nově objevené druhy souvisejí s pravěkem. Hmyz Juracimbrophlebia ginkgofolia z čeledi komárovcovití, jehož fosilie byla objevena v Číně, žil v období jury před 165 miliony let. Už tehdy ovládal mimikry a maskoval se tak, aby vypadal jako listy jinanu podobného stromu Yimaia capituliformis. Houba Ochroconis anomala zase byla objevena ve francouzské jeskyni Lascaux, kde vytváří tmavé skvrny, které poškozují slavné paleolitické jeskynní malby.

Šváb Lucihormetica luckae je schopný luminiscence

Úplně nakonec jsme si nechali zástupce rostlinné říše. Na seznamu deseti nejzajímavějších nových druhů se ocitla droboučká violka Viola lilliputana z Peru, která je známá jen z jediné lokality ve vysokých Andách. Celá nadzemní část rostliny není vyšší než 1 cm, což z ní dělá jednu z nejmenších dvouděložných rostlin světa. Myrtovitá rostlina s latinským jménem Eugenia petrikensis roste na Madagaskaru. Nápadná je smaragdově zelenými lesklými listy a hustými shluky drobných purpurových květů.

Zdroj: University of Arizona

autor: Tvůrčí skupina popularizace vědy
Spustit audio