Tomský: Brexit volili lidé naštvaní na politickou korektnost, na ideologii feminismu, na islamismus

3. únor 2020

„Brexit jsem samozřejmě oslavil, vždyť jsem se na tom taky podílel,“ říká s úsměvem politolog, překladatel, komentátor a britský občan Alexander Tomský. Jak dopadne vyjednávání o budoucích vztazích Evropské unie a Británie? To se podle hosta Osobnosti Plus předvídat nedá.

„Evropská unie je přeregulovaná, má ohromné množství různých pravidel. Britská konzervativní strana v čele s Borisem Johnsonem chce volný obchod. Je otázka, jak se dohodnou. Scénářů je mnoho,“ míní Tomský, který tam v emigraci žil přes 20 let.

Čtěte také

Kde bude nejtěžší se dohodnout, nedokáže pojmenovat. „Záleží na tom, jestli bude EU trvat na volném pohybu pracovních sil. To je pro Británii nepřijatelné. Ta si přeje volný pohyb zboží a služeb, nikoli lidí,“ připomíná v rozhovoru Českého rozhlasu Plus.

Smlouva by podle něj měla být inspirovaná kanadskou obchodní dohodou CETA. „Ten systém se dá okopírovat jedním vrzem. Pokud by s tím Unie souhlasila, byla by to hračka. Ale Unie bude trvat na svých imperiálních podmínkách. Tam je ten problém,“ odhaduje.

Zvítězili naštvaní na politickou korektnost

Díky brexitu a vítězství Johnsona začala podle něj Británie ustupovat od neoliberalismu a politické korektnosti. Brexit ale nevnímá jako nějaký začátek hlubší proměny celé společnosti.

Čtěte také

„Je to velká změna v kulturní válce. Zvítězili lidé naštvaní na politickou korektnost, na ideologii feminismu, islamismus, útoky na homofoby a podobně. Znamená to, že se politická scéna musí přestavět,“ míní politolog.  

On sám feminismus označuje za extrém. „Konzervativní filozofie je neideologická, hledá střední cestu mezi dvěma extrémy. Feministický extrém není rovnoprávnost v zaměstnání, ale ta dívčí válka, podle které je celá společnost misogynní. Že všichni muži jsou agresivní a podobně… Tyto tendence chtějí naší společnost rozkládat. Takový konzervatismus hájí zásadní hodnoty,“ domnívá se Alexander Tomský.  

Proč vstoupil do konzervativní strany? V čem podle něj Boris Johnson přehání? Jaké očekává změny v britské společnosti po brexitu? Nejen na tyto otázky odpovídal v rozhovoru s Barborou Tachecí.

Související