Tomáš Tožička: Vyšší sociální dávky lidi více motivují jít do práce

23. listopad 2016

Podle průzkumu agentury MEDIAN až 40 % lidí v Česku žije na hranici chudoby. Tomáš Tožička z organizace EDUCON, odborník na rozvojovou problematiku, který se dlouhodobě zabývá problémy rozvoje chudých regionů a zemí, označuje Českou republiku za zchudlý stát.

„Když se podíváme na jiné statistky, které uvádí třeba Eurostat, tak český příjem, medián, je 9. nejnižší v Evropské unii. To znamená, že patříme mezi tu nejnižší sortu příjmů,“ říká Tožička a dodává, že statistiky ukazují jen to, kolik je nejchudších mezi chudými.

Podle říjnových dat Eurostatu byla míra ohrožení chudobou byla v roce 2015 v ČR nejnižší z celé EU. Tomáš Tožička si ale myslí, že medián je lepší srovnávací ukazatel.

Podle Daniela Prokopa, sociologa z agentury MEDIAN, v Česku není zas tolik lidí pod hranicí chudoby, ale velký problém je v tom, že celá řada jich je nad hranicí a nechybí mnoho, aby spadli do pásma chudoby. Co se s tím dá dělat?

„Myslím že existuje velmi málo nějakých zpětněvazebních systémových procesů, které by situaci změnily. Naopak, ty zpětněvazební systémy jsou nastaveny tak, že to vlastně podporují – nízká minimální mzda, nízké sociální dávky. V obou těchto ukazatelích jsme mezi nejhoršími zeměmi v EU,“ odpovídá Tomáš Tožička.

Nízké sociální dávky podle Tožičky k větší aktivitě nemotivují

Hlavním smyslem ekonomiky a celého fungování státu je podle Tožičky zajistit důstojný a rozumný život jeho obyvatel. Pokud klesá příjem tak, že si nevydělají tolik, aby se uživili. Tožička se na základě studií domnívá, že sociální dávky mohou zvýšit nezaměstnanost, ale i počet lidí, kteří studují, nebo rozjíždějí vlastní byznys.

„Je nesmysl tvrdit, že lidi motivujeme nízkými příjmy nebo nízkými sociálními dávkami k větší aktivitě. Opak je pravdou. Vím to z vlastní zkušenosti, když jsem v tom sektoru pracoval, a studie několika univerzit to potvrzují. Pokud zvyšujeme sociální dávky, pokud těm lidem zajištujeme nějakou důstojnou jistotu, zajišťujeme tím to, že chtějí zlepšovat svůj život a budou se lépe začleňovat,“ myslí si Tomáš Tožička.

Na celou diskuzi o výši sociálních dávek se podívejte na videu:

Chodili by lidé do práce, kdyby byly sociální dávky vyšší? Mohli by si zaměstnavatelé dovolit zvyšovat mzdy? A co by měl stát se situací dělat? Poslechněte si celé Interview Plus >>

autoři: Michael Rozsypal , jpr
Spustit audio