Tomáš Procházka: Sportovní naděje a ideály se hroutí

22. září 2016

Právě probíhající představení hokejových hvězd na Světovém poháru v Kanadě má pro české fanoušky hned trojí hořkou příchuť.

Tou první je samozřejmě výkon českého týmu, který zatím získal na turnaji jediný bod, a pouze tak dává za pravdu skeptickým prognózám zámořských expertů, kteří pasovali Čechy na největšího outsidera.

A nemá smysl si nic nalhávat. Náš hokej se zkrátka poprvé od 30. let minulého století ocitá zcela mimo medailové pozice na vrcholných akcích. A bohužel jde o stav setrvalý s tendencí spíše sestupnou.

Protentokrát jsme ještě mohli sestavit národní výběr, příští Světový pohár už ale dost možná budeme muset přijmout nevděčnou roli jako nyní Slováci či Švýcaři, a zařadit pouze pár nejschopnějších borců do mírně „bezpohlavního“ výběru Evropy.

Druhou hořkou pilulkou jsou jednání mezi NHL a hráčskou asociací na jedné straně a Mezinárodní hokejovou federací na straně druhé. Jednání, která se týkají účasti na blížících se olympijských hrách v Jižní Koreji.

Výdělky stále vyšší

Vše nasvědčuje tomu, že vedení zámořské soutěže až příliš váhá a své rozhodnutí proto neustále oddaluje. Přestože hráči sami hrát chtějí, procento pravděpodobnosti jejich účasti se s přibývajícím časem průběžně snižuje.

Náš hokej se poprvé od 30. let minulého století ocitá zcela mimo medailové pozice

A tou třetí hořkou příchutí je především pro fanoušky, kteří si hokej spojují s velkými ideály, národní identitou a patriotismem, zjištění, že v tomto světě nejde nakonec o nic jiného, než o velký byznys, a tedy o velké peníze.

Prestižní hokejový webový server Hockey news uvedl, že světový pohár se koná proto, aby NHL i hráči vydělali. Celkový profit turnaje bude rozdělen v poměru 50:50 mezi hráče a NHL. Na své si však přijdou i jednotlivé národní federace, jejichž týmy se turnaje účastní, včetně té české.

Odměna za účast je 500 tisíc dolarů. Kdo by pohrdl. Očekávané finanční výdělky jsou navíc tentokrát mnohem vyšší než na posledních světových pohárech. V roce 1996 turnaj vydělal bezmála 20 milionů dolarů a před 12 lety to bylo 34 milionů dolarů. Teď se hovoří nejméně o padesáti.

Za účast na olympijských hrách nebo na mistrovství světa dostávají hráči prakticky jediné – možnost reprezentovat svoji zemi. Bude to ale do budoucna stačit?

autoři: tpr , Tomáš Procházka
Spustit audio