Tomáš Loužný: Jsem politický člověk

29. říjen 2018

Režisér, autor a překladatel Tomáš Loužný studuje pátým rokem DAMU. Jeho absolventská inscenace Cizinec hledá byt měla v Disku premiéru 15. září 2018 a jde o dramatizaci románu Egona Hostovského.

Ve Vile Štvanice inscenoval v březnu 2017 vlastní adaptaci románu Roberta Musila Zmatky chovance Törlesse pod názvem Synáčci. V současné době režíruje v plzeňském Divadle Josefa Kajetána Tyla hru Jeana-Luca Lagarce Jenom konec světa. Premiéra proběhne v sobotu 3. listopadu na Malé scéně.

Na divadle mě přitahuje možnost vyjádřit se k dnešnímu světu. Sám politické divadlo nedělám, ale velmi mě zajímá a do budoucna bych se mu rád věnoval.

V Plzni poprvé pracuje ve velké instituci, poprvé se zkušenými profesionálními herci. Jako host se v inscenaci představí Ondřej Novák. Hraje muže, který je křehký, hodný, ale cosi v sobě skrývá. Hra Jeana-Luca Lagarce mimo jiné řeší, zda by měl člověk říkat zásadní věci i za tu cenu, že ostatním ublíží. Je hrdinství promluvit, nebo naopak nepromluvit?

Jsem politický člověk. Nemyslím si, že momentálně směřujeme k hodnotám, ke kterým bychom směřovat měli.

Ovlivnili jej pedagogové Juraj Deák, Jaroslava Šiktancová či Jan Hančil. V průběhu rozhovoru doporučil inscenace Anny Klimešové, která bude za nedlouho režírovat v Městských divadlech pražských. A doporučil také inscenaci Michala Háby a knihu, která jej inspirovala.

Michal Hába & kol. „Sezuan“, Lachende Bestien, Venuše ve Švehlovce
Yuval Noah Harari: Sapiens – Úchvatný i úděsný příběh lidstva

„V4 je odpudivý spolek lidí, kteří se jen utvrzují ve svých předsudcích.“

Tomáše čeká v listopadu dvoutýdenní seminář v Řecku, v lednu bude pro Divadlo Letí dělat Večeři s novou hrou (jde o projekt, který má „nasytit oči i žaludek“ a především seznámit diváky se současnou dramatickou tvorbou) a potom projekt pro Pražské Quadriennale – Kemp Q na ostrově Štvanice.

autor: Jan Anderle
Spustit audio

Související