Tomáš Klvaňa: Trumpovská většina v Republikánské straně je nebezpečím pro demokracii

20. únor 2021

Ústavní proces, takzvaný impeachment, s bývalým prezidentem Spojených států za vyprovokování davu k násilí na Kongresu potvrdil, že Republikánská strana je plně pod vlivem Donalda Trumpa.

Navzdory zcela jasným důkazům, že se Trump dopustil protiústavního jednání – to ostatně nezpochybňovali ani sami republikánští senátoři –, se jeho strana neodhodlala proti němu postavit. Má to jediný důvod: Trump se spoléhá na asi tři čtvrtiny republikánských voličů, které zhypnotizoval natolik, že po něm opakují velkou lež, a sice že prezident Joe Biden byl na podzim do úřadu zvolen podvodem.

Čtěte také

Stojíme tak tváří v tvář bezprecedentní situaci: Republikánská strana dokázala, že když si bude muset vybrat mezi mocí a demokracií, vybere si moc. Tím se stala nebezpečím pro ústavu a demokratické zřízení Spojených států. Před pučem, o který se Trump pokusil, je zachránila jen nezávislost soudní moci a ochota dostatečné části republikánských činitelů ve státech držet se zákona.

Protisystémoví republikáni

V parlamentních demokraciích se občas vyskytují nesystémové i protisystémové strany, různé komunistické, neonacistické a populistické partaje, které ale většinou stojí na okraji politické arény a nemají velký vliv. Ve Spojených státech se jedna ze dvou hlavních stran postavila proti ústavě, a navíc neváhá používat lži jako zcela běžný prostředek politického souboje. Navíc má v zádech megafon v podobě pravicově orientovaných médií, která vytvářejí alternativní realitu, nebo řečeno hezky česky – šíří nesmysly, kterým ale věří desítky milionů Američanů. Dodejme, že jsou to velmi lukrativní nesmysly.

Čtěte také

Není příliš důležité, jestli bude Trump kandidovat na prezidenta znovu v roce 2024. To se opravdu nedá odhadnout, stejně jako se nedá odhadnout, jestli by byl zvolitelný. V tuto chvíli zvolitelný není, stejně jako ve federálním měřítku a v řadě takzvaných fialových čili středových států nejsou volitelní senátoři podporující trumpismus, protože se od tohoto proudu odvrátila velká většina nezávislých voličů, stejně jako ne úplně zanedbatelná menšina pravicových voličů. Jenže to se může změnit už za dva roky při všeobecných volbách uprostřed prezidentského období. Vládě prezidenta Bidena se může rozpadnout velká koalice od levého extrému až po pravý střed, která zatím drží pohromadě.

Tato koalice bude mít dvojí úkol: Prosazovat agendu, kvůli které byl Biden zvolen, hlavně překonat pandemii a znovu nastartovat ekonomiku. To jsou dvě hlavní a v podstatě jediná měřítka, podle kterých budou Američané posuzovat úspěch nebo neúspěch Bidenovy administrativy. Tím druhým úkolem je chránit ústavní zřízení. V praxi to znamená omezit politický vliv republikánů tak, jak to jen v těsně rozděleném Kongresu bude možné. Bude to snaha o politickou izolaci a zadržování trumpistické většiny v Republikánské straně. V Senátu a ve sněmovně je několik málo ústavu ctících republikánů a není úplně vyloučeno, že se vládě podaří s nimi na některých zákonech spolupracovat.

Tomáš Klvaňa

Biden má velké zkušenosti a dobrou vůli mnoha vlivných lidí, ale ke zvládnutí historické úlohy, kterou má před sebou, bude potřebovat hodně docela obyčejného štěstí.

Autor působí na New York University Prague

Spustit audio

Související